Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά και η ιστορική του καμπάνα

Image placeholder
Ο βυζαντινός αυτοκρατορικός ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά βρίσκεται βορειοανατολικά της Ακρόπολης, μεταξύ των οδών Πρυτανείου και Επιχάρμου, στα σημερινά Αναφιώτικα. Είναι μια από τις ωραιότερες και ιστορικές εκκλησίες της Πλάκας.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το όνομα Ραγκαβάς ανήκει σε σημαντική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, της οποίας το γνωστότερο μέλος ήταν ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μιχαήλ Α ο Ραγκαβέ (811-813).

Η εκκλησία αρχικά κτίστηκε τον 9ο αιώνα από τον Θεοφύλακτο, γιο και συναυτοκράτορα του Μιχαήλ Α με υποδομή αρχαίου ναού (ένα κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού είναι εντοιχισμένο στη βορειοανατολική πλευρά του ναού, καθώς και η Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε ένα κομμένο και ανεστραμμένο κιονόκρανο εξελιγμένου κορινθιακού τύπου) και αφού καταστράφηκε από άγνωστη αιτία, ξαναχτίστηκε διακόσια χρόνια μετά, κατά την εποχή ακμής της Αθήνας.

Ο ναός έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεσαιωνική Αθήνα. Αρχικά ήταν ιδιωτικός αλλά τελικά έγινε και παραμένει έως σήμερα ενοριακός.

Οι ειδικοί χρονολογούν το υπάρχον κτίριο στον 11ο αιώνα (1040-1050) λόγω των στυλιστικών χαρακτηριστικών που είναι παρόμοια με εκείνα πολυάριθμων εκκλησιών της περιόδου αυτής.

Μετά τον 11ο αιώνα υπέστη σημαντικές αλλαγές και προσθήκες. Μετά τον 11ο αιώνα υπέστη σημαντικές αλλαγές και προσθήκες. Είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης.

Ο ναός απέκτησε τη σημερινή του μορφή μετά τις εργασίες συντήρησής του το 1979-1980.

ιστορική καμπάνα
Κατά τη περίοδο του Οθωμανικού ζυγού η χρήση καμπανών απαγορευόταν με διάταγμα (τσαλί). Στις 24 Μαΐου 1833, όταν τα οθωμανικά στρατεύματα παρέδωσαν το φρούριο της Ακρόπολης, ταυτόχρονα με την ανύψωση της ελληνικής σημαίας χτύπησε και η καμπάνα αυτή που βρισκόταν σε κρύπτη και σήμερα μπορούμε να δούμε στον πρόναο της εκκλησίας. Μετά την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους καταργήθηκαν τα ξύλινα σήμαντρα, και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν η πρώτη, στην οποία επετράπη να χρησιμοποιήσει καμπάνα. Στις 13 Δεκεμβρίου 1834 η κυβέρνηση μεταφέρθηκε από το Ναύπλιο στην Αθήνα και την ίδια μέρα ενθρονίστηκε ο Όθωνας, οπότε χτύπησε και πάλι η καμπάνα αυτή.


Η καμπάνα είναι κατασκευασμένη στην Κινέτα της Ιταλίας και όπως γράφει στα λατινικά, είναι «έργο Αλεξάνδρου και αδελφού, της πόλης Κινέτα». Έχει ανάγλυφο τον Εσταυρωμένο, τον Απόστολο Παύλο με τη μάχαιρα (του Πνεύματος) και τη Θεοτόκο Βρεφοκρατούσα με κρίνο στο χέρι.

Η καμπάνα ήταν επίσης η πρώτη που σήμανε την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου 1944 και κατά τη στιγμή της έπαρσης της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη.

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου, τελείται Δοξολογία στον ναό, και στο τέλος χτυπούν την καμπάνα όλοι οι παρευρισκόμενοι, για να ζωντανέψουν με χαρά τις μέρες εκείνες της απελευθέρωσης όπου η ίδια καμπάνα με τους ίδιους αναλλοίωτους ήχους, σκόρπισε το μήνυμα της ανάστασης του Γένους έπειτα από 400 χρόνια δουλείας.

ragkavas.gr