Γνωρίστε την Κόρδοβα της Ανδαλουσίας

Image placeholder
Η Κόρδοβα χτισμένη από τους Ρωμαίους και συγκεκριμένα από τον Κλαύδιο Μαρκέλλο γνώρισε πολύ μεγάλη ακμή τον 10ο αιώνα, οπότε την όρισαν οι Άραβες πρωτεύουσα του Al-Andalus, της σημερινής δηλαδή Ιβηρικής χερσονήσου.

Φιλοξενούσε τότε 500.000 κάτοικους και θεωρούνταν η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Ευρώπης. Σήμερα η Κόρδοβα έχει σχεδόν 330.000 κάτοικους. Τις υψηλότερες θερμοκρασίες της Ευρώπης τις συναντάμε εδώ, όπου κατά τους θερινούς μήνες υπερβαίνουν πολλές φορές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μουσεία
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Museo Arqueológico), το οποίο βρίσκεται στην Plaza de Jerónimo Páez, μπορεί ο επισκέπτης να δει από κοντά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κόρδοβα, όπως ρωμαϊκά αγάλματα και μωσαϊκά, καθώς επίσης ρωμαϊκά και ιβηρικά χειροποίητα αντικείμενα. Ακόμα, υπάρχουν εκθέματα από το μαυριτανικό πολιτισμό από τον οποίο ξεχωρίζει ένα χάλκινο άγαλμα το οποίο απεικονίζει ελάφια.

Στο Galería de la tortura ο επισκέπτης βλέπει τον τρόπο με τον οποίο βασανίζονταν οι συλληφθέντες από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα, ενώ στο Μουσείο Καλών Τεχνών (Museo de Bellas Artes) μπορεί κάποιος να θαυμάσει πίνακες των διασημότερων Ισπανών ζωγράφων όπως των Γκόγια, Mουρίγιο, και Βαλντές.

Στο Museo Vivo de Al-Ándalus, ίσως το πιο προηγμένο τεχνολογικά μουσείο στην Ισπανία, ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των προηγούμενων κατοίκων της Ανδαλουσίας, ενώ ταυτόχρονα με την βοήθεια των διαλογικών επιδείξεων, οι οποίοι είναι και στην αγγλική γλώσσα, μπορεί να μάθει τον τρόπο με τον οποίο οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί έζησαν μαζί ειρηνικά.

Το μουσείο βρίσκεται στο La Torre de la Calahorra, στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ. Χτίστηκε το 1369 από τον Ερρίκο Β της Καστίλης με σκοπό να υπερασπίσει την πόλη από τον αδερφό του Πέτρο Α της Καστίλης. Τον 18ο αιώνα ο πύργος χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και τον 19ο αιώνα ως σχολείο θηλέων.

Άλλα γνωστά μουσεία είναι το Museo Julio Romero de Torres, αφιερωμένο στον διασημότερο ζωγράφο της πόλης, το Casa Museo Arte sobre Piel όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες διάφορες δημιουργίες από δέρμα του Ramón García Romero και το Museo Taurino. Ακόμα, υπάρχει η Filmoteca de Andalucía με υλικό από την κινηματογραφική παραγωγή της Ανδαλουσίας.

Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε το Jardín Botánico, τον Βοτανικό κήπο της πόλης, ο οποίος εκτείνεται σε 55.000 τ.μ. και είναι κατασκευασμένος δίπλα στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ.

Μέσα στον κήπο θα συναντήσετε το Museo de Etnobotánica, το οποίο μας φανερώνει την στενή σχέση των ανθρώπων με τον φυτικό κόσμο, και το Museo de Paleobotánica, το οποίο μας παρουσιάζει την εξέλιξη των φυτών σε όλη τη γήινη ιστορία.

Μνημεία

Alcázar de los Reyes Cristianos

Φρούριο χριστιανών μοναχών του 1328, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως παλάτι από τον Αλφόνσο ΙΑ.

Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μερικούς από τους ομορφότερους κήπους που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Medina Azahara
Χτίστηκε τον 10ο αιώνα και θεωρούνταν ό,τι ομορφότερο είχε δει ποτέ ανθρώπινο μάτι. Χρειάστηκαν 3 δεκαετίες και 10.000 άνθρωποι για να κατασκευαστούν τα παλάτια που φιλοξενούσε. Δυστυχώς σήμερα πολύ λίγα έχουν διασωθεί, αλλά όλα είναι σπάνιας ομορφιάς.

Puente Romano
Ρωμαϊκή γέφυρα χτισμένη από τον Αυτοκράτορα Αύγουστο. Αυτή η γέφυρα ήταν τεράστιας σημασίας για την πόλη γιατί την προστάτευε από τους κατακτητές της. Δίπλα στη γέφυρα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα βασιλικά φρούρια, το μουσουλμανικό τέμενος, τους μαυριτανικούς μύλους και το άγαλμα του San Rafael.

Castillo de Almodóvar
Ίσως το πιο εντυπωσιακό κάστρο της πόλης. Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, ακριβώς πάνω σ έναν τεράστιο βράχο. Από εκεί μπορεί κανείς να ατενίσει όλη την κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ. Χτίστηκε από τους Άραβες το 760 μ.Χ. και στο πέρασμα τον χρόνων χρησιμοποιήθηκε και ως βασιλική κατοικία. Στο κάστρο υπάρχουν 9 πύργοι από τους ο οποίους ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την εκπληκτική θέα που του προσφέρεται. Κάθε Τετάρτη η είσοδος είναι δωρεάν.

Άλλα σημαντικά μνημεία είναι η Συναγωγή (Sinagoga), μια από τις τρεις που υπάρχουν στην Ισπανία, οι Βασιλικοί Στάβλοι (Caballerizas Reales) και οι εναπομείνασες Ρωμαϊκές Στήλες (Templo Romano), τις οποίες αξίζει να δείτε τις βραδινές ώρες.

Αγάλματα - Εκκλησίες
Υπάρχουν δέκα αγάλματα αφιερωμένα στον San Rafael, προστάτη της πόλης, ενώ υπάρχουν αλλά τρία αφιερωμένα στους τρεις μεγάλους φιλοσόφους της: τον Σενέκα τον Νεότερο, τον Αβερρόη και τον Μαϊμονίδη.

Επίσης διάσημα αγάλματα είναι το el Cristo de los Faroles, το πιο φωτογραφημένο άγαλμα της πόλης το οποίο απεικονίζει την σταύρωση του Ιησού, και το άγαλμα του Gonzalo Fernández de Córdoba «El Gran Capitán», το μεγαλύτερο σε μέγεθος άγαλμα της πόλης.

Μη φύγετε από την Κόρδοβα χωρίς να δείτε τη Mezquita (στα αραβικά σημαίνει τζαμί), ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα τουριστικά αξιοθέατα όχι μόνο της πόλης αλλά και ολόκληρης της Ισπανίας.

Είναι το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος στον κόσμο αφού έχει έκταση 24.000 τ.μ. Το κυκλώνουν 856 στύλοι κατασκευασμένοι από μάρμαρο, γρανίτη και πολλά άλλα υλικά. Έχει περισσότερα από χίλια έτη ιστορίας με τους Άραβες και τους χριστιανούς να αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους πάνω της. Σήμερα χρησιμοποιείται ως Καθεδρικός Ναός.

Γεμάτη εκκλησίες είναι η Κόρδοβα. Από τις πιο γνωστές είναι της Santa Marina, κατασκευασμένη τον 7ο αιώνα με διαταγή του Φερδινάρδου Γ της Καστίλης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο ναός του San Nicolá, που θεωρείται ο ομορφότερος της πόλης, του San Miguel και του San Lorenzo με νωπογραφίες του 15ο αιώνα.

Πλατείες - Πάρκα

Calleja de las flores
Το αποκαλούμενο «δρομάκι των λουλουδιών» είναι ένα από τα πιο γραφικά μέρη της πόλης.

Plaza Corredera
Μια πλατεία που η αρχιτεκτονική της θυμίζει περισσότερο Μαδρίτη παρά Ανδαλουσία. Από εδώ ξεκίνησαν οι πρώτες ταυρομαχίες της Κόρδοβα. Σήμερα υπάρχουν εδώ πολλά εστιατόρια και ταβέρνες.

Plaza de las Tendillas
Βρίσκεται στη καρδιά της πόλης και στο κέντρο της δεσπόζει το μεγάλο έφιππο άγαλμα του διάσημου κατακτητή «El Gran Capitán». Είναι το συνηθέστερο σημείο συνάντησης της νεολαίας για ποτό και φαγητό.

Εκδηλώσεις

Santa Semana
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι ένα βαθιά θρησκευτικό γεγονός. Όλοι οι δρόμοι της Κόρδοβα γεμίζουν με τις εικόνες την Παναγίας και του Ιησού, αναπαρίστανται τα Πάθη Του έως τη Σταύρωσή Του. Η μυρωδιά του θυμιάματος ποτίζει τον αέρα της πόλης ενώ η saeta, είδος θρησκευτικού τραγουδιού, συνοδεύει την παρέλαση των ιερών εικόνων.

Cruces de Mayo
Είναι ένα είδος λαϊκού φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε Μάιο. Στον εορτασμό αυτόν, που πλέον έχει γίνει παράδοση, διαγωνίζονται οι καλύτεροι ανθοστόλιστοι σταυροί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πόλη να μετατρέπεται σε έναν απέραντο εκθεσιακό χώρο.

Festival de Patios Cordobeses
Είναι μια παράδοση που άρχισε το 1918 και διεξάγεται τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου. Στο φεστιβάλ αυτό διαγωνίζονται τα πιο όμορφα σε στολισμό προαύλια σπιτιών.

Feria de Córdoba
Είναι ίσως το σημαντικότερο ετήσιο φεστιβάλ της Κόρδοβα. Διοργανώνεται την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και ο επισκέπτης που θα παρευρεθεί χορταίνει στην κυριολεξία από διασκέδαση. Χορός, τραγούδι, φαγητό, παιχνίδια, πυροτεχνήματα, παραδοσιακές ανδαλουσιανές στολές και φυσικά φλαμένκο και σάλσα να κατακλύζουν τον αέρα της πόλης. Η έκθεση διοργανώνεται στο δημοτικό εκθεσιακό κέντρο El Arenal, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Κόρδοβα.

Festival de Córdoba - Guitarra
Στην καρδιά του καλοκαιριού και για δυο εβδομάδες διοργανώνεται το φεστιβάλ ηλεκτρικής και κλασικής κιθάρας, όπου παίρνουν μέρος σπουδαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής. Οι συναυλίες γίνονται στο Gran Teatro, στο Alcázar και στη Plaza Corredera.

Γαστρονομία
Υπάρχουν πολλά πιάτα και ποτά στην Κόρδοβα που αποδεικνύονται μεγάλοι πειρασμοί για τον ουρανίσκο όπως είναι η παέγια, το γκαθπάτσο και τα λιγότερο γνωστά salmorejo (είδος πηχτής σάλτσας), salchichón de pozo blanco (πικάντικο σαλάμι), morcilla (μαύρη αιματιά), rabo de toro (ουρά ταύρου) και το calamares fritos (τηγανητά καλαμάρια). Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα πασίγνωστα tapas καθώς επίσης και το jamón iberico (χοιρομέρι) που παράγεται στο χωριό Alpujarra και στην κοιλάδα του Pedroches. Για επιδόρπιο δοκιμάστε το tocino de cielo (γλυκό από κρόκο αυγού), τα pestiños (τηγανητό γλυκά) και το alfajores (τυπικό χριστουγεννιάτικο γλυκό από μέλι, καρύδια και αμύγδαλα).

ispania.gr