Υπάρχουν απλά tips για μια ευτυχισμένη ζωή; Η επιστήμη λέει ναι

Image placeholder
Για το αν η ευτυχία μπορεί να αγοραστεί ή η αξία της είναι ανεκτίμητη, έχουν γραφτεί πολλά. Η ελληνική παροιμία λέει, πάντως, ότι "τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία". Πράγματι, μία σειρά από μελέτες μας ενημερώνουν πως η ευτυχία στη ζωή επιτυγχάνεται ακολουθώντας κάποια εύκολα και έξυπνα tips.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες φαίνεται να υποστηρίζουν πως ό,τι πιο απλό συνήθως είναι και ό,τι πιο ωραίο, και ως εκ τούτο μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Ποια είναι, όμως, συγκεκριμένα τα μυστικά που μας κάνουν να βλέπουμε τη ζωή με άλλο μάτι; Οι ερευνητές, όπως σημειώνεται στο Reader s Digest, προτείνουν τα παρακάτω:

Να συλλέγουμε εμπειρίες
Σύμφωνα με μελέτη του 2014 από το Cornell University, οι εμπειρίες όπως μία εκδρομή, μία συναυλία ή ένα καινούριο χόμπι, κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, σε σχέση με την αγορά ενός υλικού αγαθού. Όταν σχεδιάζουμε να πληρώσουμε για μία βιωματική δραστηριότητα, είμαστε πιο χαρούμενοι στο διάστημα που μεσολαβεί, συγκριτικά με μία αγορά ενός προϊόντος, είναι η παρατήρηση των ειδικών.

Να επαινούμε τους γύρω μας
Ο Shawn Achor, συγγραφέας του best seller βιβλίου για την ευτυχία, Before Happiness, είχε δηλώσει, σε επίσκεψή του στην εκπομπή της Oprah, πως όταν οι άνθρωποι επαινούν τους ανθρώπους γύρω τους, στέλνοντας ένα μήνυμα ή ένα email αισιοδοξίας, τότε και οι ίδιοι νιώθουν πιο καλά και πιο ευτυχισμένοι.

Να είμαστε κοινωνικά ενεργοί
Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, οι άνθρωποι που κάθονται χωρίς να κάνουν κάτι 7 ή περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν 47% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν στη ζωή τους καμία φυσική δραστηριότητα έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Η παρατήρηση είναι ότι οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά δραστήριοι είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν σε σωματική δραστηριότητα, κατά την οποία απελευθερώνονται ενδορφίνες απομακρύνονται τα θλιβερά συναισθήματα και ενισχύεται η διάθεση τους.

Να περπατάμε ζωηρά
Σύμφωνα με καναδική έρευνα ο τρόπος που περπατάμε μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν περπατάμε με "καταθλιπτικό στυλ", δηλαδή με καμπουριασμένους ώμους και νωχελικά, επηρεάζεται σχετικά και η ψυχολογίας μας.

Οι συμμετέχοντες στη σχετική μελέτη διάβασαν μία σειρά από λέξεις, θετικές και αρνητικές, και έπειτα κλήθηκαν να περπατήσουν είτε τηρώντας έναν ζωηρό, αισιόδοξο ρυθμό είτε έναν όχι και τόσο "ζωντανό". Όσοι περπάτησαν με το καταθλιπτικό στυλ, θυμήθηκαν σε ένα δεύτερο στάδιο, πολύ περισσότερες αρνητικές λέξεις.

Να σχεδιάζουμε το καλύτερο για το τέλος
Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας Jaime Kurtz, οργανώνοντας κάτι φανταχτερό προς το τέλος της εβδομάδας ή των διακοπών μας, δίνουμε στον εαυτό μας το "πλεονέκτημα της προσμονής", το οποίο δημιουργεί μία καλύτερη αίσθηση και ένα πιο φωτεινό συναίσθημα για τα όσα βιώνουμε.

Ειδικότερα, σημειώνει: “Οι άνθρωποι τείνουν να αξιολογούν τις εμπειρίες τους όπως τις διακοπές με βάση τόσο τα πιο αξιομνημόνευτα σημεία τους, όσο και την κατάληξή τους. Έτσι, ακόμη και αν οι περισσότερες από τις διακοπές ήταν μέτριες, ένα θαυμάσιο κλείσιμο μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε το ταξίδι πιο φωτεινά”.

Να αποχωριζόμαστε το αγαπημένο μας φαγητό
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, αν κάνουμε διαλείμματα από το αγαπημένο μας φαγητό, κρατώντας το για ένα διάστημα μερικών εβδομάδων εκτός του πιάτου μας, την επόμενη φορά που θα το φάμε, θα μας κάνει να το απολαύσουμε περισσότερο.

Να ασχολούμαστε με την τέχνη και να ακούμε μουσική
Η ζωγραφική ίσως να είναι "φάρμακο ζωής", καθώς η καλλιτεχνική μας πλευρά μπορεί να αποκρούσει το άγχος μας, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί. Συγκεκριμένα, έρευνα στην οποία συμμετείχε μία ομάδα ενηλίκων οι οποίοι κλήθηκαν να ζωγραφίζουν για 10 εβδομάδες, έδειξε πως μετά από αυτό το χρονικό πλαίσιο ήταν πιο ανθεκτικοί ψυχικά.

“Η δημιουργία οπτικής τέχνης βελτιώνει τις συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα, πιθανότατα γιατί είναι μία δραστηριότητα που απαιτεί την ενσωμάτωση γνωστικών, κινητικών και δημιουργικών ικανοτήτων”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Northwestern, όσοι ακούνε μουσική με ισχυρό μπάσο, όπως το We Will Rock You, αισθάνονται πιο ισχυροί και ότι έχουν κίνητρα, λειτουργώντας ανάλογα στη ζωή τους.

Να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας
Σύμφωνα με μελέτη του Harvard Business School η παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας, μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Μάλιστα, αν πρόκειται για οικονομική βοήθεια, το ποσό είτε είναι χαμηλό είτε υψηλό δεν παίζει ρόλο. Μέσα από την παροχή βοήθειας αισθανόμαστε και εμείς πιο ευτυχισμένοι, καταλήγουν οι ειδικοί.

pathfinder.gr