Τα Social Media οδηγούν σε έλλειψη ύπνου

Image placeholder
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η ανάγκη μας να ελέγχουμε συνεχώς τις ειδοποιήσεις μας στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμβάλλει στη στέρηση ύπνου, κυρίως στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, παρακολούθησαν τις συνήθειες 1.700 ενηλίκων μεταξύ 19 και 32 ετών στα social media και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που περνούν κατά μέσο όρο, πάνω από μια ώρα την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχές ύπνου.

Η έρευνα εξετάζει αποκλειστικά τη σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ύπνου στους νεαρούς ενήλικες οι οποίοι, αναμφισβήτητα, είναι η πρώτη γενιά που έχει μεγαλώσει με τα social media στη καθημερινότητα του.

Ο μέσος χρήστης ξοδεύει τουλάχιστον μία ώρα στον κόσμο των Social Media καθημερινά και επισκέπτεται πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς σε Facebook, Snapchat, Twitter, Tumblr και Instagram τουλάχιστον 30 φορές την εβδομάδα. Οι πιο συχνοί επισκέπτες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες αϋπνίας ή διαταραχής ύπνου.

Ομοίως, εκείνοι που περνούν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας στα Social Media σε καθημερινή βάση, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με τον ύπνο. «Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η συχνότητα των επισκέψεων στα social media είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης της δυσκολίας ύπνου από το συνολικό χρόνο που δαπανάται στα μέσα» σημείωσε η Dr Levenson.

tvxs.gr