Ναός της Αναστάσεως και Άγιο Φως

Image placeholder
Ο Ιησούς σταυρώθηκε στον λόφο του Γολγοθά έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ και θάφτηκε λίγα μέτρα δίπλα, σε έναν τάφο που διέθεσε ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία. Η ταφή έγινε βιαστικά και πρόχειρα, επειδή ήταν Σάββατο, ημέρα κατά την οποία οι Εβραίοι απέφευγαν για θρησκευτικούς λόγους κάθε εργασία. Εκεί δίπλα στον τάφο ρίχτηκε και ο σταυρός του Ιησού, μαζί με τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη Σταύρωσή Του.

Η ακριβής θέση του τόπου του μαρτυρίου του Ιησού ήταν γνωστή στους πρώτους χριστιανούς, μέχρι που το έτος 135 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός έχτισε δύο ειδωλολατρικά ιερά, το ένα επάνω στον Πανάγιο Τάφο και το άλλο στον Γολγοθά, αφιερωμένα στη θεά Αφροδίτη και τον Δία αντίστοιχα. Καθώς ουδέν κακόν αμιγές καλού, αυτά τα ειδωλολατρικά ιερά έγιναν η αιτία να μην ξεχαστεί η θέση του Πανάγιου Τάφου, ο οποίος βρισκόταν στα θεμέλιά Τη νύχτα ο Ναός προκαλεί δέος.

Όταν η Αγία Ελένη επισκέφτηκε τους Άγιους Τόπους, συνοδευόμενη από τους σπουδαιότερους αρχαιολόγους και θεολόγους της εποχής, δεν κουράστηκε καθόλου να εντοπίσει τον Τάφο του Χριστού. Επιτόπου, μάλιστα, έχτισε μεταξύ των ετών 326-335 μ.Χ. τον πρώτο Ναό της Αναστάσεως, σηματοδοτώντας για πάντα τη θέση του ιερότερου χριστιανικού προσκυνήματος στη Γη.

Η μορφή του ναού άλλαξε αρκετές φορές στους επόμενους αιώνες λόγω λεηλασιών και καταστροφών, αλλά ποτέ δεν έπαψε να κόβει την ανάσα αυτών που τον αντικρίζουν. Είναι τεράστιος και αχανής, αλλά συνάμα μοιάζει με ζεστή φωλιά. Είναι πανύψηλος και επιβλητικός, αλλά καθόλου απειλητικός. Οι γήινες αποχρώσεις κυριαρχούν στο εξωτερικό του και ζεσταίνουν τις καρδιές των πιστών, ενώ στο εσωτερικό του είναι κατάμαυρος από τα εκατομμύρια κεριά που καίνε αδιάκοπα επί αιώνες.

ΑΓΙΟ ΦΩΣ
Στα βάθη των αιώνων χάνονται οι πληροφορίες, για το ακριβές έτος που για πρώτη φορά εμφανίσθηκε το Άγιο Φως, στο Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων.
Τα εγκαίνια του πρώτου Ναού έγιναν στις 13 Σεπτεμβρίου στα 330 μ.Χ. επί βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Στα εγκαίνια παρίστατο ασφαλώς και η Αγία Ελένη, η οποία είχε κατέβει στην Αγία Πόλη αρκετούς μήνες νωρίτερα ψάχνοντας για τον Τίμιο Σταυρό.

Τι είναι όμως το Άγιο Φως, και πως παρουσιάζεται;
Εμείς γνωρίζουμε ότι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου , λίγο πριν αρχίσει η θεία λειτουργία της Αναστάσεως, σβήνουν όλα τα φώτα του ναού και ο ιερέας ανάβει το κερί του με φως από την ακοίμητο κανδήλα της Αγίας Τραπέζης, δίνοντας ακολούθως το φως αυτό στους πιστούς για το "Χριστός Ανέστη" που θα ακολουθήσει καθώς και για την Αναστάσιμη θεία Λειτουργία.

Ανάβουν λοιπόν οι πιστοί τα κεριά τους με φως που προϋπάρχει στην Αγία Τράπεζα.

Αυτό όμως, που μια φορά τον χρόνο συμβαίνει στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, ξεφεύγει από τα ανθρώπινα όρια και έχει σχέση, με την προσωπική παρουσία του Χριστού, στον τόπο συγκεκριμένα της ταφής του, που εδώ και 2000 χρόνια συνέβη.

Κάτω από τον έλεγχο της Ισραηλινής Αστυνομίας...
Στις 12 λοιπόν το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, έρχεται με μεγάλη συνοδεία ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων με τους Αρχιερείς και ιερείς των Αγίων Τόπων, παρουσία των Καθολικών, Αρμενίων, Προτεσταντών, ετεροδόξων αλλά και αλλόδοξων (Μωαμεθανών και Εβραίων), αλλά και πρεσβευτών ξένων Κρατών και Δογμάτων όπως και παρουσία της Ισραηλινής Αστυνομίας για την επιτέλεση της λεγόμενης Τελετής του Αγίου Φωτός.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου (εντός του οποίου υπάρχει η μαρμάρινη πλάκα επί της οποίας ο Εβραίος βουλευτής Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας εναπόθεσε το σώμα του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού) έχει ελεγχθεί, σπιθαμή προς σπιθαμή από ειδική επιτροπή (ακόμη και εχθρευομένων την Ορθοδοξία) για οποιαδήποτε μορφής απάτη.
Έλεγχοι βέβαια που γίνονται για 1.670 περίπου χρόνια…..

Έχει επίσης μετά από έλεγχο σφραγισθεί, με ειδικές σφραγίδες, ή πόρτα τού Παναγίου Τάφου, ενώ τόσο ο Ισραηλινός πολιτικός διοικητής τής Ιερουσαλήμ όσο και ο διευθυντής τής Ισραηλινής Αστυνομίας ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη όπως προαναφέραμε, ώστε να μην έχει επάνω του οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει φωτιά.

Όλα αυτά γίνονται, παρουσία τού κόσμου και ειδικώς παρουσία του Αρμένιου Πατριάρχου ή αντιπροσώπου αυτού, και μάλιστα "ως μάρτυρος κατηγορίας" για την περίπτωση και εδώ "κακόβουλου ορθοδόξου απάτης".

Μη ξεχνάμε επίσης, ότι ακόμη και σήμερα, τα κλειδιά του Ναού της Αναστάσεως δεν τα έχουν Ορθόδοξοι αλλά Μωαμεθανοί , από πάππου προς πάππου από αρχαιοτάτων χρόνων καταλήψεως υπό των Αράβων της Αγίας Πόλεως, και επί "κληρονομική διαδοχή".

Το Άγιον Φως ούτε μια φορά δεν έχει δοθεί σε ετεροδόξους (Λατίνους και Αρμενίους) παρ όλες τις δολοπλοκίες των Φράγκων της πρώτης μέχρι και της ογδόης Σταυροφορίας (1096-1270), την κατοχή των Αγίων Τόπων από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο μέχρι τον Σαλαδίνο της Αιγύπτου, κι ακόμη από τις πιέσεις και "συνεργασίες" των Αρμενίων με τις τότε, κατά καιρούς δυνάμεις κατοχής, προς απόκτηση δικαιωμάτων ισχύος επί των Αγιοταφικών προσκυνημάτων.

Όταν στα 1548 οι Αρμένιοι προσπάθησαν να πάρουν αυτοί το Άγιο Φως βγάζοντας έξω τον Ορθόδοξο Πατριάρχη, τότε με μία μεγάλη βροντή έσπασε ή κολόνα έξω από τον Ναό πού δίπλα της στεκόταν κλαίγοντας ο Πατριάρχης! Το Άγιο Φως βγήκε από εκεί και το πήρε ο Ορθόδοξος Πατριάρχης...
Η κολόνα αυτή, ραγισμένη μέχρι σήμερα, δείχνει την αλήθεια τής Ορθοδοξίας!

Αυτά, από πλευράς ιστορικής αναδρομής, ελέγχου και διαφάνειας.

Εισερχόμενος τώρα ο Πατριάρχης στον Πανάγιο Τάφο γονατίζει και προσεύχεται, παρακαλώντας τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό να στείλει το Άγιο Φως σαν δώρο αγιασμού για τούς ανθρώπους.

Σε λίγο το πέτρινο μάρμαρο του Παναγίου Τάφου αρχίζει να ιδρώνει και εμφανίζεται ένα γαλάζιο, συστρεφόμενο, ουράνιο Φως το οποίο ανάβει αυτομάτως, τα 33 κεριά (όσα τα χρόνια του Χριστού) που κρατάει ο Πατριάρχης.

Έτσι ολοκληρώνεται η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, μια πόλη ... που δονείται τις ημέρες του Πάσχα και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, ακόμα κι εκείνοι που δεν πιστεύουν στα θαύματα.

greecewithin.com
kivotoshelp.gr