Πλατεία Λυσικράτους και Χορηγικό Μνημείο

Image placeholder
Το Χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτη βρίσκεται στην Πλατεία Λυσικράτους στην Πλάκα και είναι γνωστό και ως Φανάρι του Διογένους.

Το Μνημείο αυτό είναι από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα της πόλης και κτίστηκε από τον Λυσικράτη, έναν πλούσιο Αθηναίο, για να μνημονεύει τη νίκη του ως χορηγού (χρηματοδότη) του χορού των εφήβων που είχε κερδίσει στους θεατρικούς αγώνες των Μεγάλων Διονυσίων το 335/4 π.Χ. Στα αρχαία χρόνια έφερε στην κορυφή του το έπαθλο του χορηγού: ένα χάλκινο τρίποδα.

Η καλή κατάσταση του μνημείου οφείλεται ως ένα βαθμό στους Καπουτσίνους μοναχούς το οποίο αγόρασαν το 1669 από έναν Έλληνα ιδιώτη με σκοπό να το συμπεριλάβουν στο μοναστήρι τους που βρισκόταν ακριβώς δίπλα. Έτσι το μνημείο ενσωματώθηκε στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού.

Εκεί φιλοξενήθηκε ο λόρδος Βύρων και έγραψε κάποια από τα γνωστά του ποιήματα.
Αργότερα κινδύνεψε να μεταφερθεί ολόκληρο στην Αγγλία από τον Έλγιν, όμως οι Καπουτσίνοι απέτρεψαν την μεταφορά του. Την περίοδο της επανάστασης η μονή κάηκε και το μνημείο υπέστη φθορές.

Η γαλλική κυβέρνηση αφού το θεωρούσε ιδιοκτησία της, το επισκεύασε και έστησε μια μαρμάρινη επιγραφή που αναφέρει ότι απέκτησε το μνημείο το 1669 και το επισκεύασε το 1845 και το 1892. Οι Γάλλοι διεκδικούσαν το μνημείο ως περιουσία τους. Τελικά η Γαλλική κυβέρνηση παραιτήθηκε από κάθε τυχόν αξίωση κυριότητας του μνημείου του Λυσικράτη, αφού πήρε σε αντάλλαγμα το οικόπεδο το γαλλικού ινστιτούτου.

Η πλατεία Λυσικράτους είναι μια ήσυχη πλατεία που αξίζει να επισκεφτείτε.Είναι γεμάτη ζωή καθώς διαθέτει εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα με τουριστικά είδη στους γύρω δρόμους της.

Επίσης κοντά στην Πλατεία μπορείτε να δείτε :

Τον Βυζαντινό Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης αποτελεί κτίσμα του 11ου αιώνα της εποχής των Κομνηνών.
Η πρώτη ναοδομία έγινε πάνω στα ερείπια Ιερού της Αρτέμιδος. Μπροστά από το Ναό της Αρτέμιδος λειτούργησαν αργότερα ρωμαϊκά λουτρά, κτίσμα που προσφέρθηκε ως δώρο του Αυτοκράτορα Αδριανού στην περιώνυμη πόλη της Αθήνας, εκτός από τη γειτονική μεγαλόπρεπη Πύλη του Αδριανού, την Αδριάνειο Βιβλιοθήκη στο Μοναστηράκι και το Αδριάνειο Υδραγωγείο (Δεξαμενή – Κολωνάκι).

Λείψανα του αρχαίου παρελθόντος σώζονται μέχρι σήμερα μέσα στην Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, όπως η μαρμάρινη Αγία Τράπεζα, που είναι στηριγμένη σε ανεπίγραφη λίθινη κολόνα της κλασικής περιόδου.
Αργότερα η Εκκλησία έγινε Μετόχι της Αυτοκρατορικής Μονής του Ιουστινιανού του Όρους Σινά και μετονομάσθηκε σε Αγία Αικατερίνη. Όμως στα 1900 οι περίοικοι του Ιερού Ναού έδιωξαν τους Μοναχούς και τον ανακήρυξαν σε ενοριακό Ναό για τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της Πλάκας. Ενώ όμως οι Σιναϊτες Μοναχοί έφυγαν διωγμένοι, οι γέρικοι φοίνικες, σύμβολο μαρτυρίου και αιωνιότητας της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης, έμειναν για να θυμίζουν την Ιερά Μονή του Σινά.

Τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου
Στην όμορφη σκάλα της οδού Επιμενίδου βρίσκεται ο ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου.

Σύμφωνα με την παράδοση η εκκλησία κτίστηκε γύρω στα 1600. Εντοιχισμένη πλάκα, δίπλα στην είσοδο της εκκλησίας αναφέρει την ανεξακρίβωτη παράδοση πως εδώ διακόνησε ο Αθανάσιος Διάκος.

Την οδό Τριπόδων
Η οδός Τριπόδων θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας

και στον οποίο βρίσκεται το κινηματογραφικό σπίτι του κύριου και της κυρίας Κοκοβίκου (Γιώργος Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού), από την ταινία «η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»....