Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε τη σαλάτα πριν το φαγητό

Image placeholder
Ερευνητές από το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, παρακολούθησαν 42 εθελοντές και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τρία φλιτζάνια από μια υγιεινή σαλάτα με το γεύμα τους, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες απ όσους δεν έτρωγαν σαλάτα.

Έτσι προτείνουν :
* Προσέξτε τα λίπη. Στη μελέτη αξιολογήθηκαν έξι σαλάτες διαφορετικού μεγέθους, θερμίδων και λιπών, και διαπιστώθηκε ότι όσο λιγότερα λίπη είχε μια σαλάτα, τόσο μειωνόταν η κατανάλωση των άλλων φαγητών. Συνεπώς, η σαλάτα σας δεν πρέπει να «κολυμπάει» στο λάδι, στις σος ή στα τυριά.

* Να τρώτε πολλή σαλάτα. Όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο το καλύτερο. Σύμφωνα με τη μελέτη, τρία φλιτζάνια σαλάτα οδηγούν σε μείωση κατά 12% των ολικών θερμίδων, ενώ 1,5 φλιτζάνι τις περιορίζει μόνον κατά 7%.

* Δώστε έμφαση στα ωμά, φρέσκα λαχανικά. Είναι νόστιμα, γεμάτα νερό, ίνες, φυτοχημικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και παρέχουν περίπου 5 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Στη μελέτη, οι σαλάτες περιείχαν μαρούλι, καρότο, τομάτες, σέλερυ και αγγούρι, αλλά όποια λαχανικά κι αν διαλέξετε, κερδισμένοι θα είστε.

* Να αποφεύγετε τα κρουτόν. Περιέχουν πολλές θερμίδες αλλά όχι αρκετό νερό, οπότε δύσκολα θα σας χορτάσουν.

* Να προτιμάτε τις σος και τα τυριά λίγων λιπαρών. Οι εθελοντές δεν αντιλαμβάνονταν την διαφορά στην γεύση, εάν δεν ήξεραν εκ των προτέρων τι περιέχει η σαλάτα τους.

* Να απολαμβάνετε την σαλάτα σας. Οι εθελοντές της μελέτης αφιέρωναν 20 λεπτά για να φάνε πρώτα τη σαλάτα και μετά τα άλλα φαγητά. Ο χρόνος αυτός είναι περισσότερος απ ότι αφιερώνουμε σε ολόκληρο το γεύμα μας, αλλά γεγονός παραμένει πως όποιος τρώει αργά, αντιλαμβάνεται νωρίτερα ότι χόρτασε.

organiclife.gr