Καπουτσίνος

Image placeholder
Ο καπουτσίνος ή νεροκάρδαμο ή τροπαίολο κατάγεται από τη Νότια και Κεντρική Αμερική και εισήχθη στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα.

Διαθέτει μικρά όμορφα άνθη διαφόρων χρωμάτων, αλλά οι γνωστότερες ποικιλίες έχουν λουλούδια κίτρινης ή πορτοκαλί απόχρωσης. Ανθίζει από αρχές Μαρτίου μέχρι το καλοκαίρι με χαρακτηριστικό την βελούδινη εμφάνιση των λουλουδιών του.

Τα νεαρά φύλλα είναι τρυφερά και βρώσιμα, καθώς είναι δημοφιλές στους σεφ επειδή με τα πολύχρωμα λουλούδια του όχι μόνο στολίζει ένα πιάτο, αλλά είναι και πλούσιο σε βιταμίνες A , C (10 φορές όσο το μαρούλι), και D.

Αναπτύσσεται γρήγορα με σπόρο και, ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να μεγαλώσει σαν αναρριχώμενο σε φράχτες και πέργολες ή σαν θαμνώδες φυτό σε ζαρντινιέρες και δοχεία.

Η καλλιέργεια του είναι εύκολη και μάλιστα συνιστάται για αρχάριους κηπουρούς. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, ήπια κλίματα, μέτριας συχνότητας ποτίσματα και τα καλοδουλεμένα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

Ο πολλαπλασιασμός του είναι ιδιαίτερα εύκολος και γίνεται με σπορά κατά την Άνοιξη. Αν η σπορά γίνει νωρίς τότε καλύτερα είναι να γίνει σε σπορείο σε αντίθεση με αργά την Άνοιξη που μπορεί να γίνει στο οριστικό σημείο.

Τα περισσότερα είδη καπουτσίνου παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται ως ετήσια φυτά επειδή είναι γρήγορης ανάπτυξης, είναι τεχνικά πολυετή ποώδη φυτά. Ειδικά σε σχετικά θερμά κλίματα μεγαλώνουν τόσο έντονα που πολλοί άνθρωποι τα θεωρούν ζιζάνια.

gardenforum.gr