Παιδική εργασία και οι επιπτώσεις της

Image placeholder
Μερικές δεκαετίες πριν δεν υπήρχε η επιλογή για το αν θα δουλέψεις ή θα σπουδάσεις καθώς η οικογένεια χρειαζότανε χρήματα γι αυτό τα μικρά παιδιά βοηθούσαν τους γονείς του στις αγροτικές κυρίως εργασίες και έτσι πήγαιναν μόνο για λίγα χρόνια σχολείο ή πολλές φορές και καθόλου.

Στον δυτικό κόσμο του 21ου αιώνα μας φαίνεται λογικό ότι κάθε παιδί πηγαίνει υποχρεωτικά σχολείο και μόλις τελειώσει την υποχρεωτική φοίτηση έχει το δικαίωμα να...
συνεχίσει τις σπουδές του ή να βγει στην αγορά εργασίας.

Αυτό που μας φαίνεται εμάς λογικό σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες κυρίως δεν συμβαίνει λόγω της ανέχειας του κόσμου, γι αυτό οι γονείς βγάζουν τα παιδιά τους από νωρίς στην δουλειά για την επιβίωση της οικογένειας. Τα παιδιά στις υποανάπτυκτες χώρες δουλεύουν σε χωράφια, σε μεγάλα εργοστάσια των πολυεθνικών που έχουν βρει τον τρόπο να παράγουν πολύ με μικρή δαπάνη, ενώ πολλά παιδιά καταλήγουν δυστυχώς στην πορνεία.

Πολύ άσχημο είναι βέβαια πως τις περισσότερες φορές τα παιδιά που αναγκάζονται να δουλέψουν σε πολύ μικρή ηλικία συχνά μπλέκουν με συμμορίες, κλέβουν, πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας και εμπορίου οργάνων.

Η παιδική ηλικία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις συνώνυμη με την ανεμελιά, το παιχνίδι και τα ξένοιαστα μαθητικά χρόνια, καθώς, εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν νωρίς το παιδικό τους χαμόγελο και αναγκάζονται από την τρυφερή τους ηλικία να ενταχθούν στον σκληρό κόσμο της εργασίας.

Βασικά δικαιώματα του παιδιού όπως το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι είναι άγνωστα για αυτά τα παιδιά. Κάποια δουλεύουν σε θορυβώδη κι επικίνδυνα εργοστάσια, άλλα στα χωράφια από την αυγή ως το σούρουπο, άλλα είναι θύματα της βιομηχανίας του σεξ. Πολλά είναι «αόρατα» κυριολεκτικά, καθώς δουλεύουν σε σπίτια ως οικιακοί βοηθοί, ή σε βιοτεχνίες κατασκευής χαλιών ή αθλητικών ειδών (π.χ. μπάλες στο Πακιστάν), συχνά με κάποια μορφή σκλαβιάς. Κάποια τραυματίζονται σοβαρά ή πεθαίνουν πριν καν την εφηβεία. Και ας μην ξεχνάμε τα ψυχολογικά τραύματα και την καθυστέρηση στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού που δουλεύει.

Υπάρχουν εργασίες οι οποίες από τη φύση τους είναι επιβλαβείς για την υγεία τω ανηλίκων λόγω των επικίνδυνων συνθηκών είτε εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, δονήσεων, θορύβων είτε εξαιτίας ορισμένων επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, χημικών ουσιών, λιπασμάτων και μικροβίων από τα απορρίμματα με τα οποία αυτά τα παιδιά είναι αναγκασμένα να έρχονται σε επαφή.

Εξίσου σημαντικές απώλειες στη ζωή των εργαζόμενων ανηλίκων φέρουν τα διάφορα μηχανήματα, εξοπλισμοί και εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν στην χειρωνακτική εργασία τα παιδιά και συχνά τραυματίζονται ανεπανόρθωτα με αποτέλεσμα πολλές φορές να φτάνουν και στον ακρωτηριασμό. Στη χειρωνακτική εργασία επίσης κατατάσσεται η μεταφορά βαρέων φορτίων η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς μέχρι την ηλικία των 15 ετών απαγορεύεται κάθε είδους ανύψωση.

Επιβλαβείς για την υγεία είναι και οι εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται σε επικίνδυνα ύψη ή κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ή του νερού.

Όσων αφορά στην ψυχική υγεία των ανηλίκων οι οποίοι εργάζονται παρά τη θέλησή τους, είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να τους προκαλέσουν σημαντικά ψυχολογικά τραύματα.Κύριος παράγοντας είναι η κακοποίηση την οποία δέχονται τα παιδιά αυτά αφού είναι ευάλωτα και σωματικά αδύναμα. Η κακοποίηση αυτή η οποία πολλές φορές είναι και σεξουαλική, δημιουργεί έντονες ανησυχίες στα παιδιά καθώς και συμπλέγματα κατωτερότητας τα οποία θα τα εμποδίσουν αργότερα στην ένταξή τους στην κοινωνία.Επίσης τους καλλιεργούν μια εχθρικότητα η οποία αργότερα τους οδηγεί στη βία και συνεπώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

paidikh-ergasia.weebly.com