Αναφιώτικα | e-gynaikes.gr

Αναφιώτικα

Δημοσιεύθηκε 27/06/2016

Τα Αναφιώτικα είναι μια γραφική συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης (στο σημείο κάτω από τη σημαία).

Έτσι βγαίνοντας από τον σταθμό του Μετρό της Ακρόπολης και ανηφορίζοντας την οδό Θρασύλλου και στην συνέχεια την οδό Στράτωνος (είναι οι δρόμοι δίπλα στην περίφραξη της Ακρόπολης), φτάνετε στα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Στα αριστερά σας υπάρχουν κάποια ασβεστωμένα σκαλοπάτια που αν τα ανεβείτε θα σας οδηγήσουν στο υψηλότερο σημείο από το οποίο η θέα είναι μαγευτική.

Μπροστά σας βλέπετε τις κεραμοσκεπές από τα σπίτια του οικισμού, πίσω σας έχετε τον βράχο της Ακρόπολης και στον ορίζοντά σας τον Λυκαβηττό, το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον Υμηττό.


Εάν δεν επιλέξετε τα σκαλάκια και προχωρήσετε ευθεία θα μπείτε στα σοκάκια του οικισμού.

Έτσι λίγο τα σκαλοπάτια, λίγο τα μικρά σοκάκια με τις γλάστρες και τα μπλε παράθυρα, έρχονται στο νου εικόνες καλοκαιρινές από την χώρα κάποιου Κυκλαδίτικου νησιού.

Και πράγματι δεν ονειρεύεστε γιατί βρίσκεστε στα Αναφιώτικα, ένα νησί μέσα στο κέντρο της Αθήνας…

Τα Αναφιώτικα δημιουργήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.

Ο οικισμός κτίστηκε λαθραία ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων εκμεταλλευόμενοι τις σπηλιές και εσοχές του βράχου της Ακρόπολης.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Μικρασιάτες πρόσφυγες εμπλουτίζοντας την σύνθεση του πληθυσμού.
Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών.

Τα επόμενα χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε απαλλοτριώσεις των σπιτιών και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Τα οικήματα έχουν επιφάνεια από 8 έως 36 τ.μ.

Εκτός από τα γραφικό οικισμό ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει :

Τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του Βράχου (Στράτωνος) που χρονολογείται στον 17ο αιώνα.

Τον ιερό ναό του Αγίου Συμεών (στον δρόμο που κατεβαίνει από το ψηλότερο σημείο των Αναφιώτικων στην οδό Θεωρίας), ο οποίος πρωτοκτίστηκε τον 17ο αιώνα αλλά το 1847 ξαναχτίστηκε και αναστηλώθηκε από Αναφιώτες.

Το πρώτο Πανεπιστήμιο ή οικία Κλεάνθους επί της οδού Θεωρίας

Είναι το σπίτι του αρχιτέκτονα Κλεάνθη το οποίο ενοικιάστηκε για να στεγαστεί το 1837 το Πανεπιστήμιο του Όθωνα.
Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του 11ου αιώνα επί της οδού Θεωρίας.

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου επί της οδού Θεωρίας 12
Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει περισσότερα από 6.000 αντικείμενα και έργα τέχνης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τους νεότερους.

Τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά
Ο ναὸς βρίσκεται μεταξὺ των οδών Πρυτανείου και Ἐπιχάρμου και χρονολογείται στον 11ο αἰώνα (1040-1050).

Τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων επί της οδού Ερεχθέως που βρίσκεται μέσα στον περίβολο του κτιρίου που στεγάζει την Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου και χρονολογείται στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα.

Στη περιήγηση στα Αναφιώτικα δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις υπέροχες σκάλες των οδών Πανός, Ερεχθέως και Μνησικλέους.

Η σκάλα της οδού Πανός έχει φαρδιά σκαλοπάτια και είναι κατάλληλη για φωτογράφηση με φόντο τον βράχο της Ακρόπολης και τα νεοκλασικά κτίρια που την πλαισιώνουν.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το κτίριο της οδού Πανός 22, όπου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση “Άνθρωποι και Εργαλεία.

Και η περιήγησή μας στα Αναφιώτικα τελειώνει στις σκάλες των οδών Μνησικλέους και Ερεχθέως που πιστεύω ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.

Είναι πολυφωτογραφημένες, γραφικές και γεμάτες κόσμο που ανεβοκατεβαίνει. Και στις δύο σκάλες μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε το καφέ ή το φαγητό σας.

Μ.Χ.