Γνωρίστε το Πόρτο Κάγιο

Image placeholder
Το Πόρτο Κάγιο είναι ένας γραφικός παραλιακός οικισμός στην Ανατολική Μάνη με σημαντική ιστορία λόγω της γεωγραφικής του θέσης σε αυτή την άκρη της Πελοποννήσου.

Το αρχαίο του όνομα ήταν Ψαμαθός, το οποίο και αναφέρεται από τον Παυσανία. Το σύγχρονο όνομα προήλθε από το ενετικό Porto Quaglio και το γαλλικό Port des Cailles (Λιμάνι των Ορτυκιών) γιατί το Φθινόπωρο ήταν πέρασμα ορτυκιών.

Οι Οθωμανοί έχτισαν κάστρο στην συγκεκριμένη τοποθεσία τον 16o αιώνα για να προστατεύουν τα Στενά των Κυθήρων. Το Πόρτο Κάγιο αποτέλεσε ορμητήριο του πειρατικού στόλου του Λάμπρου Κατσώνη. Επίσης στην διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, το Πόρτο Κάγιο ήταν η τοποθεσία από την οποία σημαντικός αριθμός Βρετανών στρατιωτών διέφυγε προς την Αίγυπτο.

Χτισμένο σε έναν κλειστό όρμο εκεί ακριβώς που σμίγει το βουνό με τη θάλασσα μοιάζει αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Βλέποντας το από ψηλά νιώθεις την ανάγκη να το πλησιάσεις, να το γνωρίσεις... Η άγρια ομορφιά της Λακωνικής Μάνης κάνει το Πόρτο Κάγιο μοναδικό και πολύ γοητευτικό.

Τόπος κατάλληλος για ηρεμία και χαλάρωση διαθέτει μερικά καταλύματα και γραφικές ταβερνούλες για να περάσετε αξέχαστες στιγμές.