Σιένα

Image placeholder
Η Σιένα (Siena) είναι μια υπέροχη μεσαιωνική πόλη στην εύφορη περιοχή της Τοσκάνης στην Ιταλία. Χτισμένη σε υψόμετρο 322 μέτρων προσφέρει πανοραμική θέα της περιοχής. Είναι γνωστή για τα μνημεία, τα μουσεία και την ατμόσφαιρα της. Κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Ο καθεδρικός ναός της Σιένα χτίστηκε τον 13ο αιώνα, και έχει μοναδικά έργα τέχνης και υπέροχα μαρμάρινα δάπεδα.

Στην Σιένα διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο (2 Ιουλίου και 16 Αυγούστου) η πιο διάσημη ιπποδρομία, το Πάλιο.

Πρόκειται για μεσαιωνικό έθιμο όπου οι αναβάτες ιππεύουν χωρίς σέλα γύρω από την κεντρική της πλατεία, την Piazza del Campo, που διαμορφώνεται κατάλληλα για τον σκοπό αυτό.

Η εκδήλωση αυτή παρακολουθείται από πλήθος κόσμου και είναι ευρέως γνωστή. Δεκαεπτά Contrade (οι οποίες είναι γειτονιές της πόλης που αρχικά δημιουργήθηκαν ως τάγματα για την άμυνά της και έχει κάθε μια το όνομα ενός ζώου ή κάποιου αντικειμένου) διαγωνίζονται για το τρόπαιο: ένα ζωγραφισμένο πανό ή Πάλιο, που φέρει μια εικόνα της Παναγίας.

Για κάθε αγώνα ένα νέο Πάλιο ανατίθεται από γνωστούς καλλιτέχνες και τα Πάλιο που έχουν κερδηθεί τοποθετούνται και μπορεί κάποιος να τα θαυμάσει συχνά στο τοπικό μουσείο της Contrade. Κατά τη διάρκεια του Πάλιο, η πόλη είναι στολισμένη με λάμπες και σημαίες που φέρνουν τα χρώματα της Contrade.