Οι Φίλιπποι στην αγκαλιά της UNESCO! | e-gynaikes.gr

Οι Φίλιπποι στην αγκαλιά της UNESCO!

Δημοσιεύθηκε 19/07/2016

Με ανοιχτές αγκάλες υποδέχθηκε η UNESCO τους Φιλίππους την Παρασκευή. Από τις 15 Ιουλίου 2016 , ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων συμπεριλαμβάνεται πλέον στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στην παγκόσμια σύνοδο της UNESCO που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, η υποψηφιότητα των Φιλίππων έτυχε της υποστήριξης του συνόλου των μελών του οργανισμού καθώς δεν εκφράστηκε καμία αντίρρηση. Και πώς να μην αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς η πόλη με την αρχαία ιστορία...

Στην αρχαιότητα οι Φίλιπποι ονομάζονταν Κρηνίδες όταν όμως ο Φίλιππος Β της Μακεδονίας πήρε την πόλη από τους Θράκες [περί τα μέσα του τέταρτου αιώνα π.Χ.], της έδωσε το όνομά του.

Στην περιοχή υπήρχαν πλούσια κοιτάσματα χρυσού και κόπηκαν χρυσά νομίσματα με το όνομα του Φιλίππου. Γύρω στο 168 π.Χ., ο Ρωμαίος ύπατος Λούκιος Αιμίλιος Παύλος νίκησε τον Περσέα, τον τελευταίο βασιλιά της Μακεδονίας και κατέλαβε τους Φιλίππους και τη γύρω περιοχή. Περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, το 42 π.Χ., ο Οκταβιανός και ο Μάρκος Αντώνιος νίκησαν τα στρατεύματα του Βρούτου και του Γάιου Κάσσιου Λογγίνου, (των δολοφόνων του Ιούλιου Καίσαρα), σε μια μια μάχη που έλαβε χώρα στην Πεδιάδα των Φιλίππων . Σε ανάμνηση της μεγάλης του νίκης, ο Οκταβιανός κατέστησε τους Φιλίππους ρωμαϊκή «αποικία».

Οι Φίλιπποι όμως είχαν ένα ακόμη ξεχωριστό προνόμιο: να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη η οποία διδάχτηκε τον χριστιανισμό από τον απόστολο Παύλο (γύρω στο 50 μ.Χ.) κατά τη διάρκεια της δεύτερης ιεραποστολικής του περιοδείας.

Ο Παύλος και οι σύντροφοί του, έμειναν εκεί αρκετές ημέρες, συνάντησαν μάλιστα μια γυναίκα ονόματι Λυδία που πίστευε στον Θεό. Αυτή και το σπιτικό της βαφτίστηκαν χριστιανοί και πρόσφεραν φιλοξενία στον απόστολο Παύλο και τους συντρόφους του. Φαίνεται ότι από τότε ήταν φιλόξενοι οι Μακεδόνες . Ιδρύθηκε μία από τις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες χριστιανών στους οποίους αργότερα ο απόστολος Παύλος έστειλε την προς Φιλιππησίους επιστολή του που περιλαμβάνεται στην Αγία Γραφή.

tvxs.gr