Πώς διαχειριζόμαστε τη σύγκρουση μέσα στο γάμο;

Image placeholder
Ο γάμος θα μπορούσε να αποτελέσει μια όαση ασφάλειας και πηγή ευτυχίας αν στραφούμε στο να διορθώσουμε τα πραγματικά ασυνείδητα προβλήματα που αναπόφευκτα προκύπτουν μέσα σε μια συμβιωτική σχέση.

Σύμφωνα όμως με διεθνείς στατιστικές, το 80% των ζευγαριών δεν περνάει καλά! Από αυτό το 80%, το 50% χωρίζουν και το άλλο 30% δεν χωρίζει για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, γιατί δεν μπορούν ή δε θέλουν να χωρίσουν, έχοντας μάθει τη ρουτίνα του γάμου.
Οι σχετικά καλοί γάμοι ανέρχονται περίπου στο 20%. Ποσοστό μικρό.

Ωστόσο, η ευτυχία του ανθρώπου καθορίζεται από την οικογενειακή ζωή και το γάμο και να για να το πετύχει αυτό, πρέπει να στρέφεται στην πραγματική αιτιολογία της δυστυχίας του και όχι να ρίχνει μονίμως ευθύνες στους άλλους και τις συνθήκες ζωής.

Βασικό είναι να αναγνωρίσουμε ότι ο θυμός είναι φυσιολογικό συναίσθημα, που πρέπει να εκφραστεί με σωστό τρόπο.
• Καταρχάς, χρειάζεται να έρθουμε στο ίδιο επίπεδο με τον/τη σύντροφό μας και να μην υποθέτουμε πώς αισθάνεται. Ο θυμός και οι συγκρούσεις, συχνά δημιουργούνται επειδή το ζευγάρι δε μιλάει για τα συναισθήματά του και κανείς δε γνωρίζει τελικά, τι νιώθει ο άλλος.
• Ξεκινάμε μια συζήτηση με το «Εγώ» (εγώ νιώθω, εγώ χρειάζομαι, κ.ο.κ.) και όχι κατηγορώντας τον άλλον με το «Εσύ..».
• Βεβαιωνόμαστε ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για συζήτηση και ότι ο/η σύντροφος είναι έτοιμος για συζήτηση.
• Επικεντρωνόμαστε στα προβλήματα του παρόντος, χωρίς να κάνουμε γενική κριτική ή καταγραφή όλων των προβλημάτων του παρελθόντος.
• Μιλάμε με ειλικρίνεια για το πώς αισθανόμαστε και ρωτάμε τον άλλον να μας πει πώς αισθάνεται ο ίδιος.
• Αποδεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον/την σύντροφό μας και να τον/την κάνουμε ακριβώς σύμφωνα με το πρότυπο που έχουμε στο μυαλό μας.
• Δεν προσπαθούμε να κερδίσουμε, διότι αν ο ένας κερδίσει, τότε ο άλλος θα χάσει και αυτό ποτέ δεν είναι ευχάριστο!

Αν το ζευγάρι κατανοήσει ότι ο καθένας είναι διαφορετικός και ιδιαίτερος, έρχονται πιο κοντά και βγαίνουν κερδισμένοι και οι δύο!