Το Ελληνικό Κοινοβούλιο

Image placeholder
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο στεγάζει τη Βουλή των Ελλήνων, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας με θέα την Πλατεία Συντάγματος.

Το κτίριο είναι ένα νεοκλασικό τριώροφο οικοδόμημα που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Φ. Γκέρτνερ και ολοκληρώθηκε το 1843, για να φιλοξενήσει τη βασιλική οικογένεια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

src="http://www.athenshappytrain.com/images/happy_train/virtual-tour/parliament/constitution-square-1-3.jpg" width="600" height="450" alt="">Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας παρέμειναν εκεί μέχρι το 1924 όταν καταργήθηκε με δημοψήφισμα η μοναρχία στην Ελλάδα.

Αν και κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης είχαν πραγματοποιηθεί αρκετές εθνοσυνελεύσεις, το πρώτο εθνικό κοινοβούλιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ιδρύθηκε το 1843, μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, που υποχρέωσε το βασιλιά Όθωνα να ορίσει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος.

Η ιστορία του
Το Κοινοβούλιο στεγαζόταν αρχικά στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου, από το 1843 έως το 1854 και μετά ξανά από το 1875 έως το 1932. Εκείνη την εποχή το σημερινό κτίριο του Κοινοβουλίου χρησιμοποιόταν ως παλάτι από τους Έλληνες μονάρχες. Μετά την καταστροφή του από πυρκαγιά το 1909, ξεκίνησε στο κτίριο μια μακρά περίοδο ανακαίνισης.

Μετά το 1924, όπου είχαμε την προσωρινή κατάργηση της μοναρχίας, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, όπως μουσείο ή αυτοσχέδιο νοσοκομείο, μέχρι το Νοέμβρη του 1929 όπου η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ως Κοινοβούλιο.

Παρόλο που η μοναρχία επανήλθε στην Ελλάδα το 1935, το κτίριο συνέχισε να στεγάζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μπροστά στο κτίριο της βουλής δημιουργήθηκε το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για να τιμήσει όλους τους Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν για την πατρίδα, και φυλάσσεται από τους Εύζωνες, μέλη της επίλεκτης Προεδρικής Φρουράς.

Η διαρρύθμιση
Η κύρια αίθουσα του Κοινοβουλίου

Βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, και αποτελείται από ένα αμφιθέατρο στολισμένο με πορφυρά και λευκά μάρμαρα με χρυσά διακοσμητικά. Τα καθίσματα των Ελλήνων βουλευτών είναι διατεταγμένα σε 5 ημικυκλικούς τομείς.

Το Προεδρείο της Βουλής, το Υπουργικό Συμβούλιο, και οι στενογράφοι είναι τοποθετημένοι σε ξύλινες έδρες, απέναντι από τα καθίσματα των βουλευτών.

Ένα μπαλκόνι - εξώστης με κιονοστοιχίες
Βρίσκεται στο πάνω μέρος της κύριας αίθουσας και χρησιμοποιείται ως χώρος επισκεπτών. Στο σημείο αυτό βρισκόταν και η θέση του βασιλιά κατά την περίοδο της μοναρχίας. Η γυάλινη στέγη παρέχει φως στο κτίριο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μια παρόμοια αλλά μικρότερη σε μέγεθος αίθουσα διαμορφώθηκε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου για να χρησιμοποιηθεί για τις συνεδριάσεις της γερουσίας. Εφόσον όμως ο θεσμός της γερουσίας δεν ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, η αίθουσα αυτή χρησιμοποιείται από τις επιτροπές της βουλής και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά
Το κτίριο διαθέτει δύο κύριες εισόδους, τη δυτική που βρίσκεται μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και είναι η επίσημη είσοδος του Κοινοβουλίου, και την ανατολική που βρίσκεται στην πλευρά του Εθνικού Κήπου.

Βελτιώσεις και ανακατασκευές πραγματοποιούνται συνεχώς στο κτίριο, με τελευταία την προσθήκη ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης, που διευκολύνει σημαντικά τη λειτουργία του κτιρίου.

athenshappytrain.com