Σε ποια ηλικία πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για τους κινδύνους του αλκοόλ;

Image placeholder
Oι γονείς αναρωτιούνται πότε πρέπει να πουν στα παιδιά τους για τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, πρέπει να το συζητήσου όταν τα παιδιά γίνουν 9 ετών.

Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν τις εντυπώσεις για το αλκοόλ πριν φτάσουν στην εφηβεία, και οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να το συζητούν μαζί τους α το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με την μελέτη.
Η Δρ Lorena Siqueira, καθηγήτρια της Παιδιατρικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δηλώνει: Το αλκoόλ είναι η ουσία την οποία κάνουν πιο συχνά κατάχρηση τα παιδιά και οι έφηβοι, αλλά επειδή είναι νόμιμο για τους ενήλικες, δεν τιμωρείται τόσο αυστηρά.

Επομένως, είναι καλύτερα για τους γονείς να παρέμβουν πριν οι αρνητικές συνήθειες αλκοόλ αρχίζουν να αναπτύσσονται και οι επιστήμονες εκτιμούν αυτό θα πρέπει να γίνει όταν το παιδί είναι γύρω στην ηλικία των 9 ετών.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής αναφέρει επίσης ότι το 50% των παιδιών που βρίσκονται στο λύκειο έχουν δοκιμάσει αλκοόλ, και το 60% από αυτά ευκαιριακά και άμετρα.

Ωστόσο, το πόσο πίνουν οι έφηβοι είναι εξίσου ανησυχητικό. Σύμφωνα με την έκθεση θεωρούν ότι έχουν πιεί πολύ μόνο μετά από τα τρία πρώτα ποτά. Μόνο το 1% των παιδιών 12 έως 14 ετών που πίνει αλκοόλ θεωρεί το μισό ποτό ως όριο για την υπερβολική κατανάλωση.

Η μελέτη συνιστά ότι οι γονείς πρέπει με κάθε ευκαιρία να θέτουν επί τάπητος το θέμα του αλκοόλ με τα παιδιά τους, για παράδειγμα την ώρα που βλέπουν μια ταινία που δείχνει κάτι σχετικό. Αν οδηγούμε και βλέπουμε κάποιον εκτός ορίου, μιλάμε γι αυτό. Αν το δούμε σε μια ταινία κάνουμε το ίδιο, συμβουλεύει η Δρ Siqueira.

Πηγή : www.krasiagr.com