Ποιές είναι οι κύριες αμπελουργικές περιοχές ανά την υφήλιο;

Image placeholder
Οι τρεις χώρες που παράγουν σχεδόν το 50% του κρασιού παγκοσμίως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Το κρασί που παράγουν και οι τρεις μαζί φτάνει για να γεμίσουν 5.127 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων!!! Εκτός από αυτές όμως, υπάρχουν άλλες 7 που συμπληρώνουν το top 10 με τις πιο φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές στο κόσμο. Σας τις παρουσιάζουμε.

1. Γαλλία
Η Γαλλία και η Ιταλία ανταγωνίζονται κάθε χρόνο για την πρώτη θέση στο top 10 των οινοπαραγωγικών χωρών. Εκτός από αυτό όμως, μειώνουν κάθε χρόνο την οινοπαραγωγή τους. Ήδη η Γαλλία έχει μειώσει την παραγωγή κρασιού κατά 11% από το 2007.

2. Ιταλία
H Iταλία όπως είπαμε συναγωνίζεται με την Γαλλία στην οινοπαραγωγή. Και οι δυο χώρες έχουν τάση να λιγοστεύουν τους αμπελώνες τους. Η Ιταλία έχει μειώσει την παραγωγή της τουλάχιστον κατά 7% από το 2007.
Κύριες ποικιλίες: Sangiovese, Nebbiolo, Trebbiano

3. Ισπανία
H Iσπανία έχει τους περισσότερους αμπελώνες στο κόσμο! Παρόλo αυτά βρίσκεται στην Τρίτη θέση, λόγω των περιοριστικών κανονισμών της χώρας για απόδοση ανά αμπελοτεμάχιο.
Κύριες ποικιλίες: Tempranillo, Airen

4. ΗΠΑ
90% του κρασιού των ΗΠΑ προέρχεται από την Καλιφόρνια. H αμπελουργική αυτή περιοχή είναι το σπίτι ενός από των μεγαλύτερων οινοπαραγωγών στο κόσμο: στο Μοdesto της Καλιφόρνια, βρίσκεται το οινοποιείο Gallo
Κύριες ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Chardonnay

5. Αργεντινή
Η Αργεντινή αυξάνει την παραγωγή κρασιού χρόνο με το χρόνο και έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (8%) ανά χρόνο. Η οικονομία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές κρασιού.
Κύριες ποικιλίες: Malbec, Chardonnay

6. Αυστραλία
Η Αυστραλία βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές κρασιού. Από τότε που το δολάριο αποδυναμώθηκε, η Αυστραλία βρήκε νέες εξαγωγικές αγορές σε Χονγκ Κονγκ και Ασία.
Κύριες ποικιλίες: Shiraz, Chardonnay

7. Γερμανία
Η Γερμανία είναι γνωστή για τα λευκά αρωματικά κρασιά της. Τα εξάγει κυρίως στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κύριες ποικιλίες: Riesling, Muller-Thurgau

8. Nότια Αφρική
H Nότια Αφρική έγινε γνωστή για το Pinotage & το Chenin Blanc και έχει την μεγαλύτερη παραγωγή Brandy στον κόσμο.
Κύριες ποικιλίες: Pinotage, Chenin Blanc, Colombard

9. Χιλή
Η Χιλή περηφανεύεται για την κόκκινη ποικιλία Carmenere, γνωστή ως χαμένη ποικιλία του Μπορντό. Παρόλο αυτά, οι εξαγωγικές αγορές, της ζητάνε τις κλασσικές παραδοσιακές ποικιλίες.
Kύριες ποικιλίες: Cabernet, Chardonnay

Πηγή : www.krasiagr.com