Οι πρώτοι εφημεριδοπώλες της Νέας Υόρκης

Image placeholder
Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1833, ένα δεκάχρονο αγόρι, ο Ιρλανδός μετανάστης Μπέρναρντ Φλάχερτι βγαίνει στους δρόμους της Nέας Υόρκης πουλώντας τη New York Sun.

Είναι ο πρώτος εφημεριδοπώλης, μια σκληρή δουλειά για ένα πιτσιρίκι. Αγοράζει τις εφημερίδες και τις ξαναπουλά στους δρόμους του Μανχάταν. Ο Μπέρναρντ Φλάχερτι από το Κορκ χωρίς να το γνωρίζει άνοιξε τον δρόμο για τα χιλιάδες αγόρια εφημεριδοπώλες του 19ου αιώνα να βρουν ένα μέσο επιβίωσης.

Πολλά από τα αγόρια, οι newsies της Αμερικής, ζούσαν στο δρόμο πουλώντας εφημερίδες ή ζητιανεύοντας όταν δεν είχε δουλειά έγραφε ο Τζέιμς Μακάμπι στο «Lights and Shadows of New York Life».

Τις κρύες νύχτες του χειμώνα τα παιδιά κοιμούνταν στις σκάλες στα γραφεία των εφημερίδων, σε παλιά κουτιά, ακόμα και σε βαρέλια. Στα τέλη του 19ου αιώνα άνοιξαν τα πρώτα σπίτια-οικοτροφεία για τα παιδιά-εφημεριδοπώλες και τα άλλα που ζούσαν στους δρόμους.

Το 1899 τα «παιδιά» εξεγέρθηκαν. Ήταν η πρώτη απεργία τους, επί μια εβδομάδα το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, κατά της εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους.

Το 1992 το μιούζικαλ Newsies περιέγραφε τη ζωή αυτών των παιδιών.
thetoc.gr