Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Image placeholder
Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του τείχους που πλαισιώνει τη Βουλή των Ελλήνων. Σε αυτό το σημείο του τείχους είναι σκαλισμένη η αναπαράσταση ενός νεκρού στρατιώτη και περιστοιχίζεται από αποσπάσματα από τον περίφημο Επιτάφιο του Περικλή.

Η ιστορία του
Η σκαλιστή τοιχογραφία είναι έργο του Κώστα Δημητριάδη και αναπαριστά ένα νεκρό Έλληνα στρατιώτη του 5ου αιώνα π.Χ. που έπεσε μαχόμενος στο ναό της Αφαίας στην Αίγινα. Αριστερά και δεξιά του στρατιώτη είναι χαραγμένα τα ονόματα όλων των ιστορικών μαχών στις οποίες πήραν μέρος οι Έλληνες στρατιώτες, με τελευταία αυτή της Κύπρου το 1974. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Αθήνα.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 25 Μαρτίου 1932, κατά την τελευταία διακυβέρνηση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου. Το μνημείο φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από δύο Εύζωνες, μέλη της Προεδρικής Φρουράς, μιας ειδικά επιλεγμένης μονάδας του ελληνικού στρατού.

Οι Εύζωνες
Το σώμα των Ευζώνων (που σημαίνει καλοντυμένος) δημιουργήθηκε από το βασιλιά Όθωνα, για να αποτελέσει την προσωπική φρουρά της βασιλικής οικογένειας.
Οι στολές τους βασίζονται στις παραδοσιακές φορεσιές του 19ου αιώνα των Ελλήνων της νότιας Ελλάδας. Tο κόκκινο φέσι συμβολίζει την αιματοχυσία της επανάστασης του 21 κατά των Τούρκων, τα μαύρα κρόσσια τα δάκρυα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής και οι 400 πιέτες της φούστας τα 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους.

Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς και φόρος τιμής των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών στις δύο εθνικές εορτές της πατρίδας μας:

την 25η Μαρτίου 1821, όταν ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας το λάβαρο της Επανάστασης κατά των Τούρκων, και
την 28η Οκτωβρίου 1940, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός και δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι για την παράδοση της χώρας μας κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο με το περίφημο και κοφτό "ΟΧΙ".

Η αλλαγή της φρουράς
Κάθε μία ώρα, οι Εύζωνες εκτελούν την περίφημη αλλαγή της φρουράς στο Σύνταγμα, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Δύο νέοι Εύζωνες ξεκινούν με αυστηρό βηματισμό από τους στρατώνες τους που βρίσκονται στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και έρχονται μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για να πάρουν τη θέση των συναδέλφων τους.

Οι Εύζωνες που μέχρι εκείνη τη στιγμή στέκονταν ακίνητοι φρουρώντας το μνημείο, αρχίζουν έναν εντυπωσιακό βηματισμό με τέντωμα των άκρων τους που αποτελεί εξαιρετικό θέαμα. Τον ίδιο βηματισμό ακολουθούν και οι Εύζωνες που πρόκειται να τους αντικαταστήσουν.

Όταν τελειώσει η παράσταση που διαρκεί περίπου 15 λεπτά, οι νέοι Εύζωνες βρίσκονται στη θέση τους ακίνητοι για να φρουρούν το μνημείο, ενώ οι κουρασμένοι συνάδελφοί τους επιστρέφουν με βηματισμό πίσω στο στρατώνα τους για ανάπαυση.

Στις 11.00 το πρωί κάθε Κυριακής, η τελετή αλλαγής της φρουράς είναι τόσο περίτεχνη που πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να την απολαύσει.

athenshappytrain.com