Καλλιστήμονας

Image placeholder
Ο καλλιστήμονας κατάγεται από την Αυστραλία.
Είναι ένας αειθαλής θάμνος με πράσινα μακρόστενα φύλλα και είναι γνωστός για τα ασυνήθιστα άνθη του ή, ορθότερα, για τους μακριούς κόκκινους στήμονες στους οποίους οφείλεται η ονομασία του.

Ο καλλιστήμονας είναι σχετικά φυτό ταχείας ανάπτυξης και δε θέλει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Επίσης δεν χρειάζεται ανησυχία όσο αναφορά τις ασθένειες και την προσβολή από έντομα.

Ο καλλιστήμονας αντέχει στις ξηρικές και παραθαλάσσιες συνθήκες της χώρας όμως δεν αναπτύσσεται σε ασβεστώδη και γενικότερα αλκαλικά εδάφη. Ιδιαίτερη αδυναμία όμως έχει στο καστανόχωμα αφού βοηθάει ώστε να είναι ιδιαιτέρα φουντωτό το φυτό. Είναι φυτό που χρειάζεται ένα ηλιόλουστο, ευάερο και ζεστό μέρος για το καλοκαίρι και ένα πιο δροσερό χώρο (6-10 °C) για το χειμώνα.

Προσοχή είναι φυτό που αντέχει στην έκθεση στον ήλιο αλλά, χρειάζεται και προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες! Αφού τελειώσει με τις ανθοφορίες ή πολύ πριν ανθίσει, δηλαδή κάπου μέσα στον κρύο και υγρό χειμώνα, μπορείς να τον κλαδέψεις και να του δώσεις το σχήμα που επιθυμείς.

Στη διάρκεια της ανθοφορίας του συνήθως χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, οπότε προσθέστε λίπασμα με κάλιο ή φωσφόρο. Για τη απαραίτητη δόση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσεις του λιπάσματος ή ένα γεωπόνο. Το πότισμα του πρέπει να γίνεται λίγο πριν στεγνώσει το χώμα.

Γιατί να επιλέξετε τον καλλιστήμονα για τον κήπο σας;

Διότι,
Μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Μπορεί να αποτελέσει ένα φυσικό φράχτη περιμετρικά στο οικόπεδο σας.

Μπορεί να φυτευτεί μεμονωμένα ή κατά συστάδες σε χλοοτάπητες, γιατί δημιουργεί πολύ ωραίες χρωματικές αντιθέσεις με το πράσινο χρώμα της χλόης.

Είναι κατάλληλο φυτό φυτοδοχείων, για τη διακόσμηση εξωτερικών ή ακόμα και εσωτερικών χώρων.

fitagora.gr