Μανώλια

Image placeholder
Η μανόλια έχει καταγωγή από τις περιοχές της ανατολικής Ασίας και της νότιας και κεντρικής Αμερικής.

Ταυτότητα- μορφολογικά χαρακτηριστικά Μανόλιας - Δέντρο

Η μανόλια (μανώλια) ή μαγνόλια είναι καλλωπιστικό δέντρο ή και θάμνος. Ανάλογα την ποικιλία την συναντάμε ως αειθαλές ή φυλλοβόλο δέντρο. Στην χώρα μας κυρίως θα συναντήσουμε τρία είδη: την Magnolia grandiflora, την Magnolia stellata και την Magnolia soulangeana.
Στο γένος Magnolia ταξινομούνται περισσότερα από 210 είδη.

Η Magnolia grandiflora είναι αειθαλές δέντρο με μεγάλα λευκά αρωματικά άνθη. Σε ύψος μπορεί να ξεπεράσει τα 25 m στις περιοχές απ όπου κατάγεται. Ενώ στην Ελλάδα το συναντάει κανείς από 3-7 m. Έχει μεγάλα σκουροπράσινα γυαλιστερά φύλλα με χνούδι και καφετί χρωματισμό στην κάτω επιφάνεια.
Ανθίζει από τον Μαϊο μέχρι τα τέλη καλοκαιριού. Έχει όμως αργό ρυθμό ανάπτυξης.

Η Magnolia stellata είναι φυλλοβόλο δέντρο με μεγάλα διπλά λευκά αρωματικά άνθη. Σε ύψος φτάνει μέχρι τα 7 m. Τα φύλλα του είναι πιο μικρά σε σχέση με το M.grandiflora, με σκούρο πράσινο χρωματισμό στην πάνω επιφάνεια και πιο ανοιχτό στην κάτω επιφάνεια του φύλλου. Η ανθοφορία ξεκινάει πριν την έκπτυξη των φύλλων από τις αρχές Απριλίου έως τον Μάιο για λιγότερο από ένα μήνα .

Η Magnolia soulangeana είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο με μεγάλα λευκά ρόδινα άνθη. Αναπτύσσεται σαν θάμνος αλλά με το κατάλληλο κλάδεμα διαμορφώνεται και μικρό δέντρο ύψους 3-4 m. Τα φύλλα και τα άνθη του είναι μεγάλα. Το χρώμα των ανθέων μπορεί να είναι λευκό, ροζ ή πορφυρό. Η ανθοφορία και εδώ ξεκινάει πριν την έκπτυξη των φύλλων και αρχίζει από αρχές Απριλίου μέχρι και αρχές Μαϊου.

Απαιτήσεις- φροντίδες Μανόλιας - Δέντρο
Θέση:
Προτιμάται να φυτεύεται σε ηλιαζόμενες ή και σε ημισκιερές θέσεις. Αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά προτιμούν σημεία προστατευμένα από τους δυνατούς ανέμους. Είναι ευαίσθητα στην έτνονη ξηρασία αλλά αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Χώμα: Προτιμάται η μανόλια να φυτεύεται σε ελαφρά εδάφη (αμμώδη, αμμοπηλώδη), πλούσια σε οργανική ουσία και σχετικά υγρά.

Πότισμα: Το έδαφος θέλουμε να είναι πάντα υγρό οπότε τους καλοκαιρινού μήνες ποτίζουμε τακτικά.

Λίπανση: Προσθέτουμε compost (οργανική λίπανση), όπου ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών αρκετά.

Κλάδεμα: Η Magnolia grandiflora συνήθως δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο να αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά ή φύλλα. Η M. stellata και M.soulangeana κλαδεύεται μετά την ανθοφορία.

Πολλαπλασιασμός: Η Μανώλια πολλαπλασιάζεται με ξυλώδη μοσχεύματα και με εναέριες καταβολάδες. Πολλαπλασιάζεται και με σπόρο αλλά είναι μια δύσκολη διαδικασία αφού ο σπόρος για να βλαστήσει θα πρέπει να τον σπείρουμε σε υγρή άμμο για περίπου 6 μήνες.

Εχθροί και ασθένειες της μανόλιας: Μελίγκρες.