Μαστίχα. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού θησαυρού υγείας | e-gynaikes.gr

Μαστίχα. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού θησαυρού υγείας

Δημοσιεύθηκε 15/09/2017

Μαστίχα. Δεν αποτελεί μόνον μια καταπληκτική λιχουδιά, αλλά τόσο η μαστίχα όσο και το μαστιχέλαιο, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Τι είναι η μαστίχα ;
Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη, που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο ή σχίνο, το οποίο φύεται μόνο στη Χίο.

Από την περίοδο του 3ου αιώνα χρονολογείται η καλλιέργεια του φυτού, όπου κατά την τοπική παράδοση, οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν, όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους, περί το 250.

Σε ιατρικά κείμενα της ύστερης αρχαιότητας συναντάται πληθώρα ιατρικών συνταγών, με κύριο συστατικό τη μαστίχα, την οποία θεωρούσαν ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και της απέδιδαν πολλές ιδιότητες.
Συνήθως τη χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών.

Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ευδοκίμησης του φυτού.

Έρευνες δείχνουν πως η μαστίχα έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η μαστίχα δρα επουλωτικά, λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων, από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ αναφέρει ότι ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις (1 mg ημέρα για 2 εβδομάδες), η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος για το οποίο ευθύνεται το βακτήριο Helicobacter Pylori, λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης, ενώ σημαντική είναι και η επίδρασή της στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα.

Έτσι, απορροφάται η χοληστερόλη, της οποίας η συγκέντρωση στο αίμα μειώνεται, με συνέπεια την ελάττωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα, αναφέρονται και διουρητικές ιδιότητες, ενώ σημαντική είναι και η αναστολή της σύνθεσης λευκοτριενίων από τη δράση της μαστίχας.

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν την παρουσία πολυφαινολικών ενώσεων, γνωστών για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, καθώς προστατεύουν τους ιστούς και τα κύτταρα του οργανισμού, από την παρουσία των ελεύθερων ριζών.

Η δεύτερη πιο συνηθισμένη χρήση της μαστίχας συνδέεται με την υγεία της στοματικής κοιλότητας. Είναι κατάλληλη για την παρασκευή οδοντόκρεμας, προσφέρει καθαρή αναπνοή και εκλύει την περιττή υγρασία του στόματος.

Άλλες ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας είναι οι εξής:
- Μείωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο
αίμα.
- Προστασία επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού
συστήματος.
- Αύξηση των επίπεδων της HDL (καλής χοληστερόλης) και
μείωση των
επίπεδων της LDL (κακής χοληστερόλης).
- Aντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση
καρκινικών κυττάρων).
- Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση.
- Αντιαλλεργικές ιδιότητες.

organiclife.gr