Βυζαντινό ή Πολίτικο ραβανί με κρέμα | e-gynaikes.gr

Βυζαντινό ή Πολίτικο ραβανί με κρέμα

Δημοσιεύθηκε 11/10/2017

ΥΛΙΚΑ για ένα ορθογώνιο ταψί 23×34 εκ. ή ένα ταψί 28×38εκ.

για το ραβανί (η ποσότητα μένει ίδια για όποιο ταψί και να διαλέξετε)

7 αβγά μεσαία
150γρ ζάχαρη κρυσταλλική
120μλ γάλα
70γρ γιούρτι
140γρ αλεύρι
140γρ σιμιγδάλι ψιλό
8γρ μπέικιν (περ. 1,5 κ.γ.)
μισό κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)
βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
για το σιρόπι
500μλ νερό
300γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 ξυλαράκι κανέλας
1 κ.σ. χυμό λεμόνι

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής (οι ποσότητες είναι και διπλασιασμένες για το πιο μεγάλο ταψί)
500μλ γάλα/ 1 λίτρο γάλα
100γρ ζάχαρη/200γρ ζάχαρη
1 βανίλια/2 βανίλιες
2 κρόκους αβγού/ 4 κρόκους αβγού
30γρ κορν φλάουρ/ 60γρ κορν φλάουρ
1,5 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη/ 3 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
για τη σαντιγί (οι ποσότητες είναι και διπλασιασμένες για το πιο μεγάλο ταψί)

το γλυκό είναι ωραίο και χωρίς σαντιγί, αλλά σας δίνω τις αναλογίες μήπως και θέλετε να το κάνετε ακριβώς

150μλ/300μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά και πολύ κρύα

Εκτέλεση
Φτιάξτε το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα να πάρουν μια βράση. Ρίξτε το χυμό λεμονιού, αφήστε το να συνεχίζει να βράζει και αφήστε το να κρυώσει. Μπορείτε να το φτιάξετε και από την προηγουμένη.

Φτιάξτε το ραβανί: προθερμάνετε το φούρνο στους 170 oC αέρα και βουτυρώστε καλά το ταψί σας. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το σιμιγδάλι τη μαστίχα και το μπέικιν.

Στον κάδο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός χτυπήστε με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.

Ρίξτε έπειτα το γάλα και το γιαούρτι και συνεχίστε το χτύπημα για 20 δευτερόλεπτα ακόμη.

Προσθέστε τώρα το μίγμα των αβγών στο μίγμα του αλευριού με τη βοήθεια μιας σπάτουλας σιλικόνης. Δεν κάνουμε το ανάποδο, γιατί το μίγμα κόβει. Ρίξτε το μίγμα και ψήστε στο φούρνο για 25 λεπτά για το μικρό ταψί και 15 λεπτά για το μεγάλο.

Μόλις βγει, κάντε τρύπες σε όλη την επιφάνειά του με ένα μαχαίρι, περιχύστε το με το σιρόπι και αφήστε το να κρυώσει.

Φτιάξτε την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Βάλτε το γάλα με τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί καλά.
Σε ένα μπολ ρίξτε τους κρόκους και με το σύρμα αμέσως ανακατέψτε τους με τη ζάχαρη. Προσθέστε τη ζελατίνη και το κορν φλάουρ και ανακατέψτε καλά. Αν το μίγμα είναι πολύ πηχτό, βάλτε λίγο γάλα να αραιώσει (1 κ.σ. ας πούμε).
Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα ρίξτε το λίγο-λίγο στους κρόκους για να ζεσταθούν και επιστρέψτε το μίγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει το μίγμα. Καλύψτε την επιφάνεια με μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα και αφήστε λίγο να κρυώσει.

Απλώστε την κρέμα πάνω στο ραβανί και βάλτε το στο ψυγείο να σφίξει καλά.

Φτιάξτε τη σαντιγί: στον κάδο του μίξερ ή σε ένα βαθύ μπολ με το μίξερ χειρός χτυπήστε την πολύ κρύα κρέμα γάλακτος σε πολύ δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει σαντιγί που να στέκεται σε κορφές. Θέλει λίγη προσοχή γιατί από το πολύ χτύπημα μπορεί να γίνει βούτυρο! Απλώστε τη σαντιγί πάνω στην ήδη σφιχτή κρέμα.

Το γλυκό σερβίρεται είτε πασπαλισμένο με κανέλα, είτε με λίγο γλυκό βύσσινο.

foodjunkie.eu