Χοληστερόλη: Τι να τρώτε για να την περιορίσετε | e-gynaikes.gr

Χοληστερόλη: Τι να τρώτε για να την περιορίσετε

Δημοσιεύθηκε 21/10/2017

Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών και αντικατάστασή τους με καθημερινές τροφές που περιέχουν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης μας.

Τροφές που αυξάνουν την χοληστερόλη

Προσπαθήστε να περιορίσετε γενικά την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνετε και τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, όπως:
Βούτυρο
Σκληρές μαργαρίνες
Λαρδί
Λιπαρό κρέας και προϊόντα κρέατος, όπως τα λουκάνικα
Πλήρη λιπαρά τυριά, γάλα, κρέμες γάλακτος και γιαούρτια
Καρυδέλαιο, φοινικέλαιο και κρέμα καρύδας

Επιπλέον, πολλές τροφές, όπως η σοκολάτα γάλακτος, τα ζαχαρωτά, τα κέικ, οι πουτίγκες, τα μπισκότα κ.α., τα οποία περιέχουν υλικά από την παραπάνω λίστα μπορεί επίσης να αυξήσουν την χοληστερόλη.

Τροφές που βοηθούν φυσικά την μείωση της χοληστερόλης
Τα φυτά δεν περιέχουν χοληστερόλη και έχουν συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, οπότε τα λαχανικά και άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης πρέπει να αποτελούν το βασικό μέρος της διατροφής σας για την μείωση της χοληστερόλης.

Αυτά περιλαμβάνουν τα δημητριακά βρώμης, τα φρούτα, το κριθάρι, τα λαχανικά, τα τρόφιμα σόγιας, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, όπως:
Δημητριακά βρώμης πρωινού
Ψωμί που παρασκευάζεται με τουλάχιστον 50% αλεύρι, ή πίτουρο βρώμης
Φασόλια, ρεβίθια, φασόλια edamame, φάβα κλπ
Φακές
Λαχανικά πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες όπως μπάμιες, μελιτζάνες, γλυκοπατάτα και φρούτα όπως εσπεριδοειδή και μάνγκο
Ανάλατοι καρποί σόγιας (ονομάζονται επίσης καβουρδισμένοι καρποί edamame)
Σόγια αντί για γάλα, γιαούρτι και κρέας
Τόφου
Αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, πεκάν, κάσιους (πάντα ανάλατα)

Χοληστερόλη: Μύθοι για διάφορες τροφές
Μπορεί να έχετε διαβάσει ή ακούσει για την αποφυγή τροφών που είναι εκ φύσεως πλούσιες σε χοληστερόλη. Τέτοιες είναι τα αυγά, το συκώτι, τα νεφρά και κάποια θαλασσινά, όπως οι γαρίδες.

Η αλήθεια είναι ότι αν και πράγματι παίρνουμε κάποια χοληστερόλη από αυτά τα ζωικά τρόφιμα, οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζεται να τα περιορίσουμε τόσο, επειδή είναι επίσης χαμηλά σε κορεσμένα λίπη.

iatropedia.gr