Έλος Καλοδικίου: Η λίμνη με τα νούφαρα

Image placeholder
Υδροβιότοπος προστατευόμενος από το πρόγραμμα NATURA. Πήρε το όνομά του από την αρχαία βασίλισσα των Θεσπρωτών Καλλιδίκη.

Στα νότια του νομού Θεσπρωτίας, το Έλος Καλοδικίου αποτελεί, μέσα στο άγριο τοπίο, άλλο ένα σταθμό για μεταναστευτικά πουλιά. Τριγυρισμένο από βουνά και με μεγάλους καλαμώνες, διαφέρει από τις εκβολές του Καλαμά. Πολλά υδρόβια πουλιά (ερωδιοί, πάπιες, ποταμίδες) βρίσκουν καταφύγιο στα καλάμια.

Αρπακτικά πουλιά, όπως χρυσαετοί, τσίφτηδες, γερακίνες, έρχονται από τα γύρω βουνά για να κυνηγήσουν. Στο βόρειο τμήμα του, μια μεγάλη έκταση καλύπτεται από νούφαρα. Τέλη Μάη που ανθίζουν, το έλος χαρίζει θέαμα μοναδικό.

Λίγο μετά το Μαργαρίτι, πριν τη διασταύρωση για Πάργα, στο ύψος του οικισμού Μούρι, σας αποκαλύπτεται η υδάτινη επιφάνεια του έλους. Χαρείτε τη θέα από διάφορες θέσεις δίπλα στο δρόμο, ή αφιερώστε λίγο χρόνο για να περπατήσετε στο μονοπάτι που τριγυρίζει τον υγρότοπο.

Με κυάλια, θα ανακαλύψετε, ανάμεσα στα καλάμια και στα άλλα υδρόβια φυτά, θαυμαστά παρυδάτια πουλιά και ίσως κάποιον μυοκάστορα να λιάζεται.

Τo Μαργαρίτι είναι μια από τις ιστορικές περιοχές της Ηπείρου και έχει χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακός οικισμός. Μέσα στον οικισμό και γύρω από αυτόν έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα πολυγωνικών τειχών, αρχαίοι τάφοι και νομίσματα, καθώς και επιγραφές με λατινικά γράμματα.

perdikagr.gr