Γαβριέλα Ουσάκοβα-Η θρυλική πόρνη της Αθήνας

Image placeholder
Είναι η μοναδική πόρνη στην ιστορία του ελληνικού κράτους που πέρασε επισήμως την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να λάβει τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες της στη χώρα κατά της διάρκεια της Κατοχής. Με μια ταραχώδη ζωή και έναν τραγικό θάνατο, η Γαβριέλλα Ουσάκοβα παραμένει μέχρι και σήμερα ένας αστικός θρύλος της Αθήνας.

Η Γαβριέλα Ουσάκοβα γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1916 στη Ρωσία και ήρθε στην Ελλάδα το 1929 μαζί με την οικογένειά της. Ήταν μια γυναίκα μορφωμένη. Πήγε σε σχολή για νταντάδες, αποφοίτησε από το Γαλλικό Ινστιτούτο, έμαθε 5 διαφορετικές ξένες γλώσσες και έγινε δασκάλα Γαλλικών.

Στη Νεάπολη Εξαρχείων, η διεύθυνση «Μάρκου Ευγενικού 14, η πόρτα με το λαμπάκι , χτυπήστε και θα σας ανοίξω» έλεγε η ίδια η Γαβριέλλα στο περίφημο μήνυμα του τηλεφωνητή της (ήταν η πρώτη συνδρομήτρια του ΟΤΕ που είχε στη δεκαετία του 60 αυτόματο τηλεφωνητή), έγινε μια από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες διευθύνσεις της Αθήνας.

Η Γαβριέλλα δεν έκανε διακρίσεις ανάμεσα στους πελάτες της. Τους δεχόταν όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικής τάξης, διατηρώντας όμως ξεχωριστές τιμές για τον καθένα, γιατί ήθελε να είναι δίκαιη και έκαστος να πληρώνει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Από το κρεβάτι της πέρασαν οι πάντες, από μεροκαματιάρηδες και βιοπαλαιστές, μέχρι πολιτικούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Όπως γράφει στο βιβλίο της, στους άντρες προσέφερε στοργή και ζεστασιά, δεν ήταν ποτέ βιαστική, ποτέ δεν τους φόβιζε ή τους ειρωνευόταν, ποτέ δεν τους μιλούσε άσχημα. Με τους πελάτες της γινόταν φίλη, της εκμυστηρεύονταν τα προσωπικά τους. «Τους περιποιόμουνα γιατί σεβόμουνα τα λεφτά που μου δίνανε. Το σπίτι μου δεν βλέπανε σαν μπουρδέλο, αλλά σαν καταφύγιο παρηγοριάς», γράφει.

Η Γαβριέλλα ήταν μια απολύτως ανεξάρτητη γυναίκα. Ακόμα κι αν ισχυριζόταν πως έγινε πόρνη γιατί το απολάμβανε, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως η αλήθεια βρισκόταν αλλού: σε αυτήν ακριβώς τη λαχτάρα της για ανεξαρτησία. Δεν ήθελε να δίνει λόγο για τίποτα και σε κανέναν. Την εποχή εκείνη η ανεξαρτησία των γυναικών δεν ήταν δεδομένη, έπρεπε πάντα να απολογούνται σε έναν πατέρα ή σύζυγο.

Το επάγγελμα της πόρνης ήταν για εκείνη η εγγύηση ότι δεν θα αναγκαζόταν ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο. Δεν είχε ποτέ προστάτη ή «αγαπητικό», δεν είχε ποτέ άλλες κοπέλες στον οίκο ανοχής, δούλευε πάντα μόνη. Και είχε την σωφροσύνη να μην επιτρέψει ποτέ στον εαυτό της να ερωτευτεί κάποιον πελάτη.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Ναζί, ο οίκος ανοχής της Ουσάκοβα γνώρισε μέρες ευημερίας λόγω των συχνών επισκέψεων από στρατιώτες και διοικητές. Η θρυλική πόρνη εκμεταλλευόταν τις... στενές της επαφές με τις ναζιστικές αρχές και αποκάλυπτε τα μυστικά τους στα μέλη της Αντίστασης.

Σε όλη της τη ζωή παρέμεινε μια καλλιεργημένη γυναίκα. Διάβαζε, αγαπούσε τη μουσική, πήγαινε συχνά στο θέατρο. Ήταν ιδιαίτερα κοκέτα κι αφιέρωνε χρόνο και χρήμα στην εμφάνισή της, την οποία πρόσεχε σχολαστικά, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Όποιος την έβλεπε να κυκλοφορεί, αν δεν την αναγνώριζε, δεν υπήρχε περίπτωση να μαντέψει το επάγγελμά της.

Η Γαβριέλλα συνέχισε να δουλεύει μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής της, στα 75 της χρόνια. Το πρωί της Δευτέρας 26 Αυγούστου 1991, η Αθήνα θα σοκαριστεί: η δική της Μαντάμ Ορτάνς, η «Αγία Γαβριέλλα» όπως την αποκαλούσαν οι από αυτήν ευεργετηθέντες, είχε βρεθεί δολοφονημένη στο σπίτι της Μάρκου Ευγενικού. Το σπίτι ήταν άνω-κάτω και η ίδια νεκρή. Ο δράστης, ή οι δράστες, είχαν μπει στο σπίτι ως πελάτες. Η γυναίκα ήταν μόνη της. Την φίμωσαν, την έδεσαν και την έπνιξαν με ένα μαξιλάρι.

Μέχρι σήμερα η δολοφονία της παραμένει ανεξιχνίαστη.

eglima.wordpress.com