Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα

Image placeholder
Ο χειμωνανθός είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος με λογχοειδή φύλλα, ανοιχτού πράσινου χρώματος που ανθίζει μέσα στη παγωνιά του χειμώνα. Ενδημικό φυτό της Κίνας, ο χειμωνανθός μας χαρίζει τα αρωματικά λουλούδια του ακόμα και μέσα στο χιόνι, από τέλη Δεκέμβρη μέχρι αρχές Μάρτη.

Ο χειμωνανθός είναι ανθεκτικός στο ψύχος, ακόμη και σε θερμοκρασίες πολλών βαθμών κάτω από το μηδέν. Προτιμά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Αν και έχει σχετικά αργή ανάπτυξη, μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3-4 μέτρα. Ιδανική εποχή φύτευσης για το χειμωνανθό είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Δεν ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε γλάστρα και καλύτερα να το φυτεύουμε στο χώμα, μεμονωμένο ή σε συστάδες.

Ο χειμωνανθός δεν είναι απαιτητικός ως προς το πότισμα, αν και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται σχετικά συχνό πότισμα μια-δυο φορές τη βδομάδα. Σχετικά με τη λίπανση, κατά την περίοδο της άνοιξης, θα προσθέσουμε στο χειμωνανθό πλήρες λίπασμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο κλάδεμα, που δεν πρέπει να είναι αυστηρό, καθώς ο χειμωνανθός ανθοφορεί σε ξύλο ηλικίας δυο ετών.

Έτσι χρειάζεται πάντοτε να αφήνουμε παλαιότερους βλαστούς ώστε να εξασφαλίσουμε την ανθοφορία της επόμενης χρονιάς. Τέλος, ο χειμωνανθός πολλαπλασιάζεται με σπόρους και με μοσχεύματα.

mistikakipou.gr