Αρωματική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας | e-gynaikes.gr

Αρωματική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας

Δημοσιεύθηκε 28/01/2018

Υλικά:
6-7 φύλλα κρούστας για πίτες
50gr βούτυρο (ή μισό –μισό βούτυρο-ελαιόλαδο)
200gr φέτα
50 gr κεφαλογραβιέρα χοντροτριμένη
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά εστραγκόν ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
1 γιαούρτι πλήρες
3 αυγά
120 ml γάλα
Ελάχιστο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας)
Πιπέρι

Εκτέλεση :
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνουμε το βούτυρο (να μη κάψει) και βουτυρώνουμε ένα ένα 4 από τα φύλλα κρούστας. Τα τοποθετούμε σε μια φόρμα-ταψάκι με διάμετρο 26-28cm «σταυρωτά».





Τα υπόλοιπα 2 ή 3 τα βουτυρώνουμε ένα ένα και τα μαζεύουμε σαν πλισέ. Τα στρίβουμε σαν σπείρα και τα τοποθετούμε πάνω από τα βουτυρωμένα φύλλα στο ταψάκι μας αφήνοντας όμως απόσταση ανάμεσά τους.





Θα πάρει 2 ή 3 φύλλα γιατί δεν πρέπει να είναι στριμωγμένα αλλά να έχουν κενό περίπου 2 cm κάθε μια σπείρα από την άλλη. Λαδώνουμε τις άκρες που περισσεύουν και τις τακτοποιούμε γύρω γύρω να γίνει όμορφο το τέλειωμά μας.





Βάζουμε το ταψάκι με το φύλλο στο φούρνο και ψήνουμε περίπου 15-20 λεπτά ώσπου να ροδίσει καλά.

Το βγάζουμε από το φούρνο χωρίς να τον σβήσουμε (η διαδικασία της «κρέμας» δεν θα μας πάρει παρά ελάχιστη ώρα και δεν θέλουμε να χαμηλώσει η θερμοκρασία του).

Χτυπάμε στο multi τα αυγά με το γιαούρτι, το γάλα και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τα αρωματικά ψιλοκομμένα.

Σπάμε με το χέρι τη φέτα στα κενά του φύλλου και από πάνω προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα. Πιέζουμε ελαφρά να προχωρήσουν στο εσωτερικό τους.

Με ένα κουτάλι αδειάζουμε την κρέμα προσεκτικά πάνω από τα τυριά προσέχοντας να μη ξεχειλίσει και ασχημίσει το εξωτερικό της πίτας-τάρτας μας.

Ξαναβάζουμε στο φούρνο για 35 λεπτά περίπου να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει η κρέμα.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε. Είναι ωραία και χλιαρή και αργότερα, σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:
1)Η αρχική συνταγή λέει να κρυώσει εντελώς το φύλλο και μετά να προσθέσουμε την κρέμα, υποθέτω για να μείνει πιο τραγανό. Θα μπορούσε λοιπόν η πίτα να γίνει σε 2 φάσεις, και μάλιστα επειδή είναι πολύ όμορφη και θα ταίριαζε σε οποιοδήποτε μπουφέ θα μπορούσε να ετοιμαστεί το φύλλο από την προηγούμενη και να ολοκληρωθεί αργότερα.

2)Η πίτα είναι σε φόρμα 26 νούμερο και γι αυτό πήρε μόνο δύο φύλλα οι σπείρες. Η κρέμα είναι αρκετή και για 28 νούμερο ταψάκι.

cretangastronomy.gr