Κάνετε δίαιτα; Δείτε πόσες θερμίδες περιέχει κάθε κρασί!

Image placeholder
Πολλοί από όσους έχουν την συνήθεια να πίνουν 1-2 ποτηράκια κρασί το βράδυ αναγκάζονται να το κόψουν όταν κάνουν δίαιτα, γιατί… ακόμα και το κρασί έχει θερμίδες! Ανάλογα με το είδος, κάθε ποτήρι κρασί μπορεί να έχει από 90 ως 300 θερμίδες, όπως θα δείτε στη παρακάτω λίστα . Οι θερμίδες που έχει κάθε κρασί εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, την γλυκύτητα του κρασιού και το μέγεθος του ποτηριού στο οποίο σερβίρεται. Όταν κάνουμε δίαιτα δεν χρειάζεται να κόψουμε το κρασί αλλά να επιλέγουμε τι κρασί θα πιούμε. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιους γενικούς κανόνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις!

Όσο μεγαλύτερο αλκοολικό βαθμό έχει το κρασί, τόσο περισσότερες θερμίδες έχει.
Το αλκοόλ δίνει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο ενώ τα σάκχαρα δίνουν μόλις 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αυτό σημαίνει ότι μερικά γλυκά κρασιά έχουν λιγότερες θερμίδες από τα ξηρά. Τα ξηρά κρασιά έχουν συνήθως 11% ως 14% αλκοόλ. Όμως σε μια γρήγορη αναζήτηση στη κάβα θα δείτε ότι πολλά κρασιά περιέχουν πάνω από 15% αλκοόλ. Ένα κλασσικό ποτήρι (~175ml) κρασιού με 15% αλκοόλ έχει 175 θερμίδες.

Τα κρασιά από τις ζεστές περιοχές έχουν περισσότερες θερμίδες
Στις ζεστές αμπελουργικές ζώνες, υπάρχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σακχάρων στα σταφύλια. Τα σάκχαρα μετατρέπονται μέσω της ζύμωσης σε αλκοόλ, άρα όσο περισσότερα σάκχαρα έχουν τα σταφύλια τόσο περισσότερο αλκοόλ έχει το κρασί. Τα ξηρά κρασιά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι το Shiraz, το Zinfandel, το Amarone, και το GSM (Grenache- Syrah- Mouvedre).

Ο ενισχυμένος οίνος έχει περισσότερες θερμίδες
Tα κρασιά που είναι ενισχυμένα, όπως το Port, η Malmsey Madeira και το Banyuls έχουν ένα διπλό συνδυασμό που σκοτώνει! Έχουν θερμίδες και από τα σάκχαρα και από το αλκοόλ. Για να κάνεις κρασί Port, για παράδειγμα, προσθέτεις ένα άλλο αλκοολούχο ποτό στο κρασί για να σταματήσεις τη ζύμωση και να μείνουν τα σάκχαρα αζύμωτα μέσα στο κρασί. Έτσι το γλυκό Port έχει και αλκοόλ περίπου 20% και 100 γρ./λ υπολειμματικά σάκχαρα! Ένα κανονικό ποτήρι κρασιού Port (~ 60ml) έχει 103 θερμίδες.

Υπάρχουν σαμπάνιες με λίγες και πολλές θερμίδες
Η σαμπάνια και οι υπόλοιποι αφρώδεις οίνοι έχουν προστιθέμενα ζάχαρα και αλκοόλ. Η έξτρα ποσότητα ονομάζεται “le dosage”, και προστίθεται κατά την διάρκεια της οινοποίησης. Το dosage μπορεί να μην υπάρχει καθόλου (στις σαμπάνιες που ονομάζονται Brut Nature ή Brut Zero), η να φτάνει μέχρι και τα 50 γρ. ζάχαρης ανά λίτρο (στις γλυκές σαμπάνιες, δηλ. Doux). Ο κανονισμός στην περιοχή της Καμπανίας προϋποθέτει ότι η σαμπάνια δεν πρέπει να έχει πάνω από 12.5 % αλκοόλ. Όμως οι υπόλοιποι αφρώδεις οίνοι ποικίλουν σε περιεκτικότητα αλκοόλ από 9% ως 15%. Ένα κλασσικό ποτήρι σαμπάνιας (~150ml) έχει από 124 θερμίδες (Brut Zero) ως 175 θερμίδες (Doux).

Πηγή : www.krasiagr.com