Κάσσια, θάμνος με κίτρινα λουλούδια

Image placeholder
Η κάσσια χαρακτηρίζεται ως φυλλοβόλος θάμνος, συναντάται όμως και ως μικρό δένδρο με το κατάλληλο κλάδεμα μόρφωσης. Στις νότιες περιοχές της χώρας μας, όπου ο χειμώνας είναι ήπιος, μπορεί να μην απορρίπτει όλο το φύλλωμα του. Έχει μεγάλο εύρος ανθοφορίας και είναι φυτό σχετικά γρήγορης ανάπτυξης.

Η κάσσια φτάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρα. Τα φύλλα είναι σύνθετα με 6 αντίθετα φυλλάρια και το χρώμα τους είναι έντονο πράσινο. Το φυτό ανθοφορεί επάκρια σε ετήσια βλάστηση, σε ανθοταξίες. Τα άνθη του είναι πολλά και μικρά με κίτρινο χρωματισμό των πετάλων τους. Η κάσσια ανθίζει από τον Αύγουστο και τα άνθη του διατηρούνται για μεγάλη χρονική περίοδο στο φυτό, για περίπου 4-5 μήνες, έως το Δεκέμβρη.

Το φυτό προτιμά τα γόνιμα, καλώς αποστραγγιζόμενα εδάφη, όμως γενικά παρουσιάζει καλή ανάπτυξη σε όλους τους τύπους εδαφών. Καλό είναι να τοποθετείται σε ηλιαζόμενες θέσεις και να ποτίζεται τακτικά κατά τους θερινούς μήνες. Επιπλέον, είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και σε θερμοκρασία –10οC οι βλαστοί του φυτού παγώνουν και νεκρώνονται.

Το κλάδεμα θα πρέπει να διενεργείται στην αρχή της άνοιξης και να αφαιρούνται οι νεκροί και ασθενικοί κλάδοι. Το φθινοπωρινό κλάδεμα θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει επάκριες ξηράνσεις των βλαστών. Ο πολλαπλασιασμός της κάσσιας γίνεται με σπόρο και η σπορά γίνεται το Μάρτιο.

Η καλλωπιστική αξία της κάσσιας βασίζεται στην πλούσια και με μεγάλο εύρος ανθοφορίας της, στο έντονο κίτρινο χρώμα των ανθέων και στην εύκολη και γρήγορη ανάπτυξη και διαμόρφωση της κόμης. Επιπλέον, μπορεί μα φυτευτεί σε συστάδες ή μεμονωμένο, ενώ μπορεί να ταιριάξει πολύ καλά και με άλλα θαμνώδη, όπως ο πυράκανθος για δημιουργία όμορφων χρωματικών συνδυασμών.

gardenguide.gr