Ακακία Κωνσταντινουπόλεως ή Αλβιζία

Image placeholder
H Ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι δένδρο φυλλοβόλο, που ευδοκιμεί σε ήπια κλίματα, με φύλλα πτεροειδή, ανοιχτοπράσινα και χαρακτηριστικά ρόδινα άνθη την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Είναι ανθεκτική σε ασβεστούχα εδάφη, στην ατμοσφαιρική μόλυνση και στο δυνατό αέρα. Η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως έχει γρήγορη πλαγιοκλαδή ανάπτυξη και ύψος που φτάνει από 6 m έως 9 m. Έχει αραιό φύλλωμα, ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας και κόμη ομπρελοειδούς διαμόρφωσης.

Η ανθοφορία είναι αρκετά πλούσια και παρατεταμένη, αρχίζοντας από τον Μάιο και φτάνοντας μέχρι τον Αύγουστο. Τα άνθη της είναι λευκορόδινα, με ελαφρύ άρωμα και αρκετά όμορφα (μεταξένια). Ο καρπός της είναι πεπλατυσμένος, στενόμακρος, μήκους 15-25 cm και πλάτους 2-3 cm χωρίς ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας.

Σαν δέντρο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και αντιστέκεται καλά σε ξηροθερμικές συνθήκες, στο κρύο, σε ισχυρούς ανέμους, σε υψηλό PH αλλά και στην αλατότητα του εδάφους. Προτιμά ηλιόλουστα σημεία, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε μερικώς σκιαζόμενα.

Επιδέχεται αυστηρό κλάδεμα το χειμώνα προκειμένου να διαμορφωθεί το σχήμα της. Το αυστηρό κλάδεμα του χειμώνα έχει σαν αποτέλεσμα το δέντρο να διατηρεί πάντα μια φρέσκια εμφάνιση, αλλά καθυστερεί όμως την ανθοφορία της για τα μέσα του καλοκαιριού.

Είναι κατάλληλο δέντρο για δεντροστοιχίες, για παραθαλάσσια φύτευση, πλατείες, πεζόδρομους, αυλές κατοικιών, ιδιωτικών κήπων και συνδυάζεται με πολλά άλλα δέντρα η θάμνους προσφέροντας εντυπωσιακά σύνολα.

Διαμορφώνονται εύκολα σε σχήμα ομπρέλας με το σωστό κλάδεμα. Επειδή δημιουργεί μεγάλους βλαστούς που πολλές φορές κρέμονται προς τα κάτω, γι αυτό και χρειάζεται ένα ελαφρύ κλάδεμα τους καλοκαιρινούς μήνες.

geoponiko-parko.gr