Λίντα Μπράουν

Image placeholder
Πέθανε η Λίντα Μπράουν, το κορίτσι που έβαλε τέλος στον διαχωρισμό στα σχολεία των ΗΠΑ.

Ως εννιάχρονη μαθήτρια ζήτησε να εγγραφεί σε σχολείο λευκών κοντά στην κατοικία της. Η άρνηση του σχολείου έδωσε το έναυσμα για μια δικαστική μάχη που έβαλε το λιθαράκι της για να τερματιστεί ο ρατσισμός στα αμερικανικά σχολεία.

Η Λίντα Μπράουν έγινε διάσημη στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950. Όχι. Δεν έγινε απλώς διάσημη. Έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Ήταν εννέα ετών όταν όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στον ρατσισμό της μεταπολεμικής αμερικανικής κοινωνίας, διεκδικώντας και κερδίζοντας το δικαίωμά της να εγγραφεί σε σχολείο λευκών.

Αυτός ο άνθρωπος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Και η Αμερική κλίνει το γόνυ σε μια γυναίκα που ενσάρκωσε τη δύναμη της θέλησης, την αξιοπρέπεια, τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο που όπως κάθε τέτοιος ξεκινάει από μια σχολική αίθουσα.

Ήταν 1951, όταν η μόλις εννέα ετών Λίντα, προσπάθησε να εγγραφεί σε σχολείο λευκών στην πόλη Τόπικα του Κάνσας. Το σχολείο ήταν το μοναδικό κοντά στην κατοικία της.

Το σχολείο αρνήθηκε την εγγραφή και της είπε να εγγραφεί σε σχολείο Αφροαμερικανών το οποίο ήταν τρία χιλιόμετρα από το σπίτι της και πέρα από τις γραμμές του τρένου που θα έπρεπε να διασχίζει καθημερινά. Θα χρειαζόταν ακόμη να παίρνει μόνη το λεωφορείο.

Οι γονείς της Μπράουν πήγαν στα δικαστήρια όπου και κέρδισαν τη δίκη. Η λογική του πατέρα της, που ήταν βασικός ενάγων, ήταν ότι η αντίληψη ότι οι Αφροαμερικανοί είναι «ίσοι αλλά χωριστοί» παραβιάζει τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Σε τοπικό επίπεδο ο Μπράουν έχασε τη δίκη, αλλά ο αγώνας συνεχίστηκε σε εθνικό επίπεδο.

Τελικά το 1954 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τους δικαίωσε και ομόφωνα κατάργησε την πολιτική του διαχωρισμού που ίσχυε για πάνω από μισό αιώνα.

Ωστόσο η εφαρμογή δεν ήταν εύκολη καθώς κάποιες πολιτείες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν.

Χρόνια αργότερα, όπως γράφει το BBC, η Μπράουν έλεγε ότι ο πατέρας της ανέλαβε την υπόθεση γιατί ο πατέρας της πίστευε ότι ήταν λάθος για τους μαύρους να αποδεχτούν ότι είναι πολίτες δευτέρας κατηγορίας.

«Η απόφαση των Μπράουν έκανε την Αμερική πρότυπο ελπίδας για τον υπόλοιπο κόσμο. Μας δίδαξε ότι μπορούμε, μέσα από τους κανόνες δικαίου, να δώσουμε τέλος στην καταπίεση και στις φυλετικές διακρίσεις», ανέφερε στο Twitter με αφορμή τον θάνατό της η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

«Σήμερα τιμάμε την Λίντα Μπράουν και όλους τους αγώνες που έχουμε ακόμη να κερδίσουμε», σημείωσε η Ένωση.

protagon.gr