Αλμπερομπέλο (Alberobello)

Image placeholder
Το Αλμπερομπέλο (Alberobello) είναι μικρή ιταλική πόλη στην επαρχία του Μπάρι, στην Απουλία, στη νοτιοανατολική Ιταλία. Ο δήμος τον Νοέμβριο του 2014 είχε 10.811 κατοίκους.

Το Αλμπερομπέλο είναι διάσημο για τις μοναδικές κατοικίες του με τις κωνικές στέγες, οι οποίες είναι γνωστές ως "Τρούλοι". Το 1996 η UNESCO ανακήρυξε το Αλμπερομπέλο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το Αλμπερομπέλο ήταν υπό φεουδαρχική κυριαρχία μέχρι τις 27 Μαΐου 1797, όταν ο βασιλιάς Φερδινάνδος IV των Βουρβόνων εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανέδειξε το μικρό χωριό σε βασιλική πόλη, απαλλάσσοντάς την από φεουδαρχική δουλοπαροικία.

Τρούλοι
Η ιστορία αυτών των πολύ ειδικών κτιρίων συνδέεται με διάταγμα του Βασιλείου της Νάπολης κατά τον δέκατο πέμπτο αιώνα. Η τεχνική κατασκευής τους είναι παρόμοια με αυτήν, με την οποία κατασκευάζονταν οι πρωτόγονες καλύβες των προϊστορικών χρόνων. Κατασκευάζονταν χωρίς κονίαμα για να χρησιμεύσουν ως προσωρινά καταφύγια και αποθήκες, αλλά και ως μόνιμη κατοικία από μικροϊδιοκτήτες γης, εργάτες και αγρότες.

Ο λόγος που προτιμούσαν τέτοιου είδους κατασκευές ήταν προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση από το Βασίλειο της Νάπολης, αφού πολύ εύκολα τα κτίσματα μπορούσαν να γκρεμιστούν και να κατασκευαστούν ξανά.

el.wikipedia.org