Γυνέριο το διακοσμητικό

Image placeholder
Τα Γυνέρια ή Κορταδερίες κατάγονται από την νότια Αμερική. Είναι πολυετής, ριζωματώδης, αειθαλής ή ημιαειθαλής, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, πόες με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Φτάνουν σε ύψος μέχρι και τα 3,5 μέτρα την περίοδο της ανθοφορίας και σε πλάτος το 1,5 μέτρο.

Το Γυνέριο σχηματίζει μεγάλες συστάδες από στενά, μακριά και κοφτερά φύλλα, που φέρουν σκληρές τρίχες, και που εκφύονται από το λαιμό του φυτού και γέρνουν προς τα έξω.

Από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο αναπτύσσονται μέσα από την συστάδα μακριά, οριζόντια στελέχη, όπου στην άκρη τους φέρονται οι αργυρό-κρεμ ή ρόδινες θυσανόμορφες ταξιανθίες.

Έδαφος
Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα παραθαλάσσια, αν και προτιμά τα ελαφρά αμμώδη, μέτρια εύφορα με καλή αποστράγγιση.

Κλιματολογικές Συνθήκες
Είναι ανθεκτικό στο κρύο και στους ανέμους, αλλά δεν μπορεί να αναπτυχθεί στη σκιά, γι αυτό και θα πρέπει να φυτεύεται σε ηλιόλουστες ή σε ημισκιερές θέσεις.

Πότισμα -Λίπανση
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Μόνο το καλοκαίρι όταν το φυτό είναι νεαρής ηλικίας χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον. Μια πλήρη λίπανση συμβάλει στη καλύτερη και ανάπτυξη και στην δημιουργία μεγαλύτερων ανθέων.

Πολλαπλασιασμός
Συνήθως, πολλαπλασιάζεται με διαίρεση του ριζώματος με μέρος του υπέργειου τμήματος την άνοιξη. Για να αποκτήσουμε ζωηρότερα φυτά, παίρνουμε τα περιφερειακά ριζώματα. Πιο σπάνια, πολλαπλασιάζεται, με σπόρο. Για να παραχθεί, όμως, ο σπόρος πρέπει να υπάρχουν και αρσενικά και θηλυκά φυτά, καθώς το Γυνέριο είναι δίοικο είδος. Η επικονίαση γίνεται με τον αέρα και οι σπόροι του ωριμάζουν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο.

Κλάδεμα
Συνήθως, κλαδεύεται σε ύψος 10-20 εκατοστών από το έδαφος τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, για να δώσει ζωηρότερη βλάστηση την άνοιξη. Μπορεί, όμως, να γίνει αφαίρεση των νεκρών φύλλων στο τέλος του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη.

Χρήσεις
Οι Κορταδερίες φυτεύονται μοναχικά μέσα στη χλόη, σε νησίδες, στο κέντρο παρτεριών ή στις όχθες λιμνών. Οι ταξιανθίες τους, όταν κοπούν πριν ωριμάσουν, χρησιμοποιούνται για εσωτερικές διακοσμήσεις και ανθοσυνθέσεις, καθώς διατηρούνται για πολύ καιρό.

gardenmagazine.gr