Πικροδάφνη

Image placeholder
Η πικροδάφνη είναι αειθαλής, καλλωπιστικός θάμνος με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια, μονά ή διπλά σε αποχρώσεις κόκκινου, ροζ, μωβ, βιολετί, σομόν και λευκού.

Χαρακτηριστικό δείγμα της μεσογειακής χλωρίδας, η πικροδάφνη φτάνει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και χαρίζει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Η πικροδάφνη χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φρακτών, αλλά και σε μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Η πικροδάφνη είναι σκληραγωγημένο φυτό που μεγαλώνει σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο άγονα, αμμώδη και ασβεστώδη. Ευδοκιμεί τόσο σε ηλιόλουστες, όσο και σε ημισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτική στους ανέμους.
Αναπτύσσεται και στα παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανεκτική στην αλατότητα των υδροσταγονιδίων της θάλασσας.

Η πικροδάφνη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα.

Οι πικροδάφνες χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας. Κάθε 2-3 χρόνια, πραγματοποιούμε ένα αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε σε σχετικά χαμηλό ύψος. Ο πολλαπλασιασμός της πικροδάφνης γίνεται με μοσχεύματα.

Η πικροδάφνη είναι δηλητηριώδες φυτό που περιέχει τοξικές ουσίες, θανάσιμες για τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά αν καταναλώσουν μερικά φύλλα της. Είναι ανάλογα τοξική για τα ζώα και γιαυτό δεν δίνουμε ποτέ τα φύλλα της για ζωοτροφή. Επειδή η πικροδάφνη διατηρεί τις τοξικές της ιδιότητες και μετά την αποξήρανση του φυτού, τα κλαδιά της δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα, καθώς οι αναθυμιάσεις από την καύση είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

mistikakipou.gr