Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου | e-gynaikes.gr

Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου

Δημοσιεύθηκε 10/08/2018

Υλικά
Για το Φύλλο

450 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml. ελαιόλαδο
2 gr. μαγιά ξηρή στιγμής
Αλάτι
Νερό όσο πάρει

Για την Γέμιση
1000 gr. κρεμμύδια ξερά
800 gr. μυζήθρα νωπή
250 gr. τυρί φέτα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση
Ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι κάνουμε ένα άνοιγμα και προσθέτουμε την μαγιά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε ελαφρά, αφήνουμε το μείγμα 4-5 λεπτά.

Διαλύουμε το αλάτι σε ένα φλυτζάνι νερό και προσθέτουμε σταδιακά, στο μείγμα, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, μεχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.

Γέμιση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν.

Αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.

Το χειροποίητο φύλλο
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια και σε καλά αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το πρώτο φύλλο.
Το φύλλο πρέπει να είναι σχετικά χοντρό.

Απλώνουμε το φύλλο που ανοίξαμε σε καλά λαδωμένο ταψί μετρίου μεγέθους.

Ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση, δεν ξεχνάμε ότι το μοσχοκάρυδο είναι αυτό που θα δώσει υπέροχη γεύση, όσο για το αλάτι δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το ανάλογο!

Στρώνουμε όλη την γέμιση στο ταψί.

Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από την πίτα.

Κλείνουμε την πίτα, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, απλώνουμε να πάει παντού.

Χαράσσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στους 180°C Κελσίου.

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και σερβίρουμε!

funkycook.gr