Πολύγαλα: μοβ λουλούδια όλο το χρόνο

Image placeholder
Το πολύγαλα είναι καλλωπιστικό φυτό γρήγορης ανάπτυξης που οφείλει την καλλωπιστική του αξία τόσο στην εντυπωσιακή και παρατεταμένη ανθοφορία του όσο και στο φύλλωμα του.

Κατάγεται από τη Ν. Αφρική και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές αφού είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Είναι αειθαλής θάμνος με πυκνή και σφαιρική κόμη που το ύψος του φτάνει τα 1-2 μέτρα. Τα φύλλα που μοιάζουν με αυτά της μυρτιάς είναι απλά, έχουν σχήμα ελλειπτικό, λεπτή υφή, ζωηρό πράσινο έως γκριζοπράσινο χρώμα και αναπτύσσονται εναλλάξ πάνω στους βλαστούς του φυτού.

Τα άνθη είναι πολυάριθμα, έχουν ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση και μοβ χρώμα. Η ανθοφορία ξεκινάει νωρίς την άνοιξη (Απρίλιο) και συνεχίζει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου (Νοέμβριος) ενώ δεν αποκλείεται το φυτό να διατηρήσει μεμονωμένα άνθη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Είναι φυτό ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες και όταν η θερμοκρασία φτάσει του -7 oC παγώνει.

Σε ότι αφορά το έδαφος προτιμά πλούσια εδάφη που συγκρατούν υγρασία ενώ μπορεί να αξιοποιήσει και τα ασβεστούχα εδάφη. Στις ηλιόλουστες θέσεις δίνει πλουσιότερη βλάστηση παρόλα αυτά σε θερμές περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια καλό είναι να τοποθετείται σε ημισκιερές θέσεις.

Το πολύγαλα κλαδεύεται προκειμένου να ελεγχθεί η ανάπτυξή του και να διατηρηθεί το σχήμα του. Τα κλαδέματα γίνονται το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας.

Είναι φυτό κατάλληλο και για παραθαλάσσιους κήπους.