Οι πισίνες του Παμούκαλε

Image placeholder
Το Παμούκαλε (τουρκικά: Pamukkale, που σημαίνει «κάστρο από βαμβάκι») είναι γεωλογικός σχηματισμός στην επαρχία Ντενιζλί, στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Τουρκίας, μία κάτασπρη πλαγιά με καταρράκτες, λιμνούλες, ποταμάκια σε διάφορα επίπεδα έτσι ώστε από μακριά να φαίνονται σαν νιφάδες βαμβακιού.

Αποτελείται από θερμές πηγές και λευκό τραβερτίνη, ο οποίος σχηματίζει πισίνες από τα ανθρακικά ορυκτά που περιέχονται στο νερό. Βρίσκεται στο εσωτερικό της κοιλάδας του Μαιάνδρου, στην τάφρο Σουρουκσού, η οποία αποτελεί ένα από τα πολλά τεκτονικά βυθίσματα της περιοχής.

Τα τεκτονικά βυθίσματα δημιουργούνται από την κίνηση της πλάκας της Ανατολίας προς τα δυτικά, όπου η κίνησή της εμποδίζεται και η πλάκα συμπιέζεται, δημιουργώντας βυθίσματα και ανυψώσεις. Κάτω από την περιοχή του Μαιάνδρου έχει εισχωρήσει μάγμα λόγω αυτής της τεκτονικής κίνησης.

Καθώς τα πλούσια σε ασβέστιο θερμά νερά κυλούν στην πλαγιά, το ασβέστιο κατακάθεται και δημιούργησε την ολόλευκη αυτή επιφάνεια. Η περιοχή είναι γνωστή από την αρχαιότητα και μάλιστα πολύ κοντά είναι χτισμένη η Ιεράπολη γνωστή για τα θερμά λουτρά της.

Ο λόφος που βρίσκεται έχει ύψος 160 μέτρα, μήκος 2.700 και πλάτος 600, και είναι ορατός από μεγάλη απόσταση, όπως από το Ντενιζλί, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά. Η αρχαία πόλη Ιεράπολη Φρυγίας και το Παμούκαλε αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από 1988.

Ο τουρισμός ήταν και είναι σημαντική βιομηχανία. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις φυσικές πισίνες για χιλιάδες χρόνια, ενώ ξενοδοχεία χτίστηκαν στην περιοχή, προκαλώντας καταστροφές. Σήμερα τα ξενοδοχεία έχουν απομακρυνθεί από το λόφο.

Σύμφωνα με το θρύλο στην περιοχή υπήρχε ένα νεαρό κορίτσι που ήταν άγαμο και άσχημο. Δεδομένου ότι κανείς δεν ήθελε να την παντρευτεί, αποφάσισε να αυτοκτονήσει και πήδηξε από ένα βράχο, έπεσε σε μια λιμνούλα, αλλά δεν πέθανε. Το νερό στη λιμνούλα τη μεταμόρφωσε σε μια πολύ όμορφη κοπέλα και τράβηξε την προσοχή του άρχοντα της περιοχής, που την ερωτεύτηκε και σύντομα παντρεύτηκαν.