Κουμπαράς και αποταμίευση

Image placeholder
Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης η 31η Οκτωβρίου και είναι μία ευκαιρία για να την σκεφτούμε σοβαρά. «Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» λέει ο σοφός λαός μας.

Για να ξεκινήσετε αποταμίευση, πέρα από τραπεζικούς λογαριασμούς και αποταμιευτικά προγράμματα, μπορείτε να αρχίσετε από κάτι πάρα πολύ απλό...

Αγοράζετε έναν κουμπαρά, κατά προτίμηση πήλινο για να μην μπαίνετε στον πειρασμό σε κάθε δύσκολη στιγμή. Αφού πάρετε τον κουμπαρά σκέφτεστε, εάν δεν το έχετε ήδη αποφασίσει, έναν στόχο. Για αρχή όχι κάτι πολύ μακρινό, αλλά π.χ. τις επόμενες διακοπές, ένα ταξίδι, κάποιο έξοδο που πρέπει να αντιμετωπίσετε στο προσεχές μέλλον κτλ

Αφού αποφασίσετε τον στόχο γράψτε τον με ένα μολύβι ή μαρκαδόρο πάνω στον κουμπαρά για να τον θυμάστε βλέποντάς τον και τοποθετήστε τον σε εμφανή σημείο, όπως π.χ. στον πάγκο της κουζίνας.

Επίσης μπορείτε να αποφασίσετε ότι θα ρίχνετε στον κουμπαρά κάθε μέρα π.χ. τα κέρματα του ενός ευρώ ή των δύο ευρώ που θα έχετε στο πορτοφόλι σας, όταν επιστρέφετε στο σπίτι.

Κάτι που μπορείτε να κάνετε ακόμα είναι να έχετε ορίσει στο μυαλό σας την ημερομηνία που θα σπάσετε τον κουμπαρά (η οποία θα συμπίπτει με τον στόχο σας). Μην τα καταναλώσετε πριν γευθείτε τους καρπούς της αποταμίευσης!!!

Έτσι έχοντας βάλει τον στόχο και την ημερομηνία ανοίγματος του κουμπαρά, θα πιάσετε πολλές φορές τον εαυτό σας να κάνει υπολογισμούς, να προσπαθεί να μαντέψει τι να κρύβει στο εσωτερικό του, να τον ζυγίζει σηκώνοντάς τον ή να προσπαθεί να δει από την χαραγή του μέχρι που είναι γεμάτος. Αυτό σημαίνει ότι έχετε μπει στη διαδικασία της αποταμίευσης.

Είναι μία διαδικασία που στην οικογένειά μου επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια. Κάθε Σεπτέμβρη παίρνουμε τον νέο κουμπαρά και ο στόχος μας είναι πάντα οι καλοκαιρινές μας διακοπές. Ο κουμπαράς σπάει τέλος Ιουνίου με τελετουργική διαδικασία. Μαζευόμαστε όλοι (τέσσερις για την ακρίβεια) και σπάμε προσεκτικά τον κουμπαρά. Μετράμε τα κέρματα με πολύ αγωνία, και στο τέλος πάντα το ποσό που συγκεντρώνεται καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των διακοπών.

Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και θα εκπλαγείτε πραγματικά από το αποτέλεσμα.

Α!!!, και ο κουμπαράς, εφόσον δεν το σπάσετε με μανία γίνεται ένα πρώτης τάξεως διακοσμητικό, θυμίζοντάς σας την ετήσια προσπάθειά σας για αποταμίευση.

Μ.Χ.