Γιατί Santa Claus στη Δύση και Άγιος Βασίλης στην Ελλάδα;

Image placeholder
Ο Άι Βασίλης ή Santa Claus αποτελεί σήμερα μία διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα κυρίως σε παιδιά τα οποία υπήρξαν «καλά» κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Είναι ακριβώς ο ίδιος ο «Σάντα Κλάους» ή «Father Christmas» των Άγγλων, ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Σίντερ-Κλάας» (Άγιος Νικόλαος) των Ολλανδών, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= «ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων, ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων, «Babbo Natale» των Ιταλών και ο «Άγιος των Πάγων» των Ρώσων.

Ποιά όμως είναι η διαφορά ανάμεσα στον Santa Claus της Δύσης και στον δικό μας Άγιο Βασίλη; Και γιατί ο πρώτος επισκέπτεται με τα δώρα του τα Χριστούγεννα, ενώ ο δεύτερος την Πρωτοχρονιά;

Η απάντηση είναι ότι πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο.

Στη Δύση το πρόσωπο του Santa Claus έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του.


Ο Άγιος Νικόλαος ο οποίος έζησε στα Μύρα της Λυκίας (αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας) υπήρξε προστάτης των φτωχών, ενώ έδινε και δώρα σε παιδιά και απόρους, συνήθως στα κρυφά, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του.

Η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 6 Δεκεμβρίου.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μάλιστα του έκανε την τιμή να τον συνδέσει άρρηκτα με τα Χριστούγεννα: Το όνομα Santa Claus αποτελεί σύντμηση του Santa Nicolaus (Άγιος Νικόλαος) και αναφέρεται σε αυτόν που στις γιορτές, και με αφορμή τη γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου, θα φέρει τα δώρα.

Στην Ελλάδα, πάλι, ο Άγιος που φέρνει τα δώρα επιλέχθηκε να είναι ο Βασίλειος και μάλιστα στην ημερομηνία της ονομαστικής εορτής του.


Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άι Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και που θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας.

Η σημερινή μορφή του Αγίου, δηλαδή η λευκή γενειάδα, τα επιπλέον κιλά και τα κόκκινα ρούχα αποτελούν προσθήκες επόμενων ετών, προκειμένου να γίνει η εικόνα του Αγίου πολύ πιο ευχάριστη και συμπαθής στα παιδιά γιατί στην πραγματικότητα τόσο ο Άγιος Νικόλαος όσο και ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψιλοί και αδύνατοι με γένια.

Επίσης στο πέρασμα των χρόνων στην ιστορία του Αγίου Νικολάου οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει στοιχεία των δικών τους παραδόσεων (τάρανδοι, έλκηθρο, άστρο του Βορρά, μεγάλες κάλτσες κλπ), μια κουλτούρα που τον συνοδεύει μέχρι και σήμερα και δημιούργησε τη σημερινή φιγούρα του Santa Claus με όλα τα χαρακτηριστικά του.

Στα ελληνικά δεδομένα η μορφή αυτή φαίνεται να πέρασε περίπου στη δεκαετία του 1950-1960, κυρίως στον αστικό πληθυσμό, από τους Έλληνες μετανάστες που με τις ευχετήριες κάρτες τους εισήγαγαν τον «Δυτικό» Άϊ-Βασίλη.

πληροφορίες el.wikipedia.org