Ίλεξ ή ου

Image placeholder
Το ίλεξ ή ου ή αρκουδοπούρναρο στην χώρα μας είναι ένας αειθαλής δίοικος θάμνος (τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη παράγονται σε διαφορετικά φυτά) εξαιρετικής ομορφιάς. Συναντάται στις χώρες της Ευρώπης, της Β. Αφρικής και της Δυτικής Ασίας.

Ανήκει στα φυτά εκείνα που είναι πολύ ανθεκτικά στις μεταβολές του καιρού, δεν προσβάλλεται συχνά από εχθρούς και ασθένειες και δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.

Σε ορισμένες περιοχές, το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα. Χαρακτηρίζεται από πολύ αργό ρυθμό ανάπτυξης. Τα άνθη είναι μικρά και αρωματικά και εμφανίζονται κατά μικρές ομάδες (1-3 άνθη) από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Το χρώμα τους είναι λευκό ή λευκοκίτρινο. Οι καρποί είναι σφαιρικοί με διάμετρο περίπου 5-7 cm. και έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Προσδίδουν στο φυτό ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία και εμφανίζονται μόνο στα φυτά με θηλυκά άνθη τον Σεπτέμβρη και παραμένουν μέχρι τον Ιανουάριο.

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλα τα εδάφη αν και προτιμά τα ελαφρά αμμοπηλώδη και με καλή αποστράγγιση, ενώ αντέχει και στα ασβεστούχα. Σε ότι αφορά την έκθεση στον ήλιο, προτιμά τις ηλιαζόμενες θέσεις αλλά τοποθετείται και στην ημισκιά. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους παγετούς.

Είναι φυτό ιδανικό για βραχόκηπους αφού η σκληρή υφή και η αγκαθωτή μορφή των φύλλων του συνδυάζονται μοναδικά με τους βράχους. Ομαδικά μπορεί να φυτευτεί σε σειρά δημιουργώντας ωραία πλαίσια και αδιαπέραστους φράκτες ελεύθερης ανάπτυξης. Την περίοδο των Χριστουγέννων τα κλαδιά με τους κόκκινους καρπούς κόβονται και τοποθετούνται σε ανθοδοχεία.