Η τέλεια κρεμώδης πατατόσουπα

Image placeholder
Μια εύκολη συνταγή για σούπα για να τη σερβίρετε σαν πρώτο πιάτο αλλά και σαν κυρίως, ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και όχι μόνο.

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750 ml γάλα φρέσκο
750 ml ζωμό κοτόπουλου
1 ½ κιλό πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
αλάτι πιπέρι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασο, ψιλοκομμένα + επιπλέον για γαρνίρισμα
5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες + επιπλέον για γαρνίρισμα
150 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο

Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί.

Προσθέτετε σταδιακά το γάλα και το ζωμό κότας, συνεχίζοντας το ζωηρό ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίχνετε τα κυβάκια πατάτας, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνετε τις πατάτες να σιγοβράσουν για 30 λεπτά

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς τη προσθήκη λιπαντικής ουσίας και σοτάρετε το μπέικον κομμένο σε κομματάκια μέχρι να ροδίσει. Το αποσύρετε από το τηγάνι και το μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Μετά τα 30 λεπτά βρασίματος αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ, στην πιο υψηλή ταχύτητα πολτοποιείτε τις πατάτες για να έχετε ένα βελουτέ αποτέλεσμα. [*]

Στη συνέχεια ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή το σχοινόπρασο, ανακατεύετε, ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15 λεπτά επιπλέον.

Μετά τα 15 λεπτά, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε ζωηρά, αφήνετε να σιγοβράσουν για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια το κατεβάζετε από τη φωτιά. Σερβίρετε τη σούπα σας ζεστή γαρνίροντάς τη με επιπλέον σοταρισμένο μπέικον και ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασο και προαιρετικά περιχυμένη με λίγη κρέμα γάλακτος.

[*] Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ μπορείτε να τις πολτοποιήσετε σταδιακά σε μούλτι. Επίσης, αν δεν θέλετε τελείως βελουτέ τη σούπα σας κόψτε σε πολύ μικρά κυβάκια τις πατάτες και τις αφήνετε ως έχουν χωρίς να τις πολτοποιήσετε. Το υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

sintayes.gr