Κεφτεδάκια με πατάτες γιαχνί στη κατσαρόλα

Image placeholder
Ένα παραδοσιακό, χορταστικό, απλό στη παρασκευή του, γευστικότατο πιάτο για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά

1 μερίδα κεφτεδάκια
3 μεγάλες ή 4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες

Για τη σάλτσα:
3-4 ώριμες φρέσκες ντομάτες, τριμμένες, ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ελαφρώς πολτοποιημένο στο μούλτι
1 κ.σ. ντοματοπελτέ + 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
1 κύβο ζωμό βοδινού διαλυμένο σε 2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
3 καρφάκια γαρίφαλο
2-3 κόκκους μπαχάρι (προαιρετικά)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
αλάτι πιπέρι
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε το μείγμα κιμά για τα κεφτεδάκια φροντίζοντας η ζύμη να γίνει ελαφρώς σφιχτή διότι θα βράσουν στη κατσαρόλα. Τα τηγανίζετε ελαφρώς από όλες τις πλευρές για πολύ λίγο απλά να “θωρακιστούν”. Τα αφήνετε στην άκρη.

Κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες.

Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ρηχή και πλατιά (κατά προτίμηση) κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το σκόρδο, το τοματοπελτέ με τη ζάχαρη και σοτάρετε, τρίβοντας το πελτέ στη βάση της κατσαρόλα για 20 δευτερόλεπτα.

Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνετε τα 2 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού, τις τριμμένες ντομάτες, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.

15 λεπτά πριν βράσουν καλά οι πατάτες προσθέτετε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια και επιπλέον ζεστό νερό αν απαιτείται, και ανακινείτε τη κατσαρόλα (μην ανακατεύετε με κουτάλι) για να σκεπαστούν τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα. Βράζετε για άλλα 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να βράσουν καλά οι πατάτες και μελώσει καλά η σάλτσα.

Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά και το σερβίρετε σκέτο ή πασπαλισμένο με λίγη θρυμματισμένη ξυνομυζήθρα ή φέτα και συνοδέψτε το με σαλάτα και ζεστό χωριάτικο ψωμί.

sintayes.gr