Καμέλια η εντυπωσιακή

Image placeholder
Ντυμένη πάντοτε στα γυαλιστερά, η καμέλια είναι το καμάρι όσων έχουν την τύχη να την φιλοξενούν στον κήπο ή στην βεράντα τους.

Ο μύθος λέει ότι οι Κορεάτες καλλιέργησαν τις πρώτες καμέλιες περίπου το 1200 π.X. και οι βουδιστές μοναχοί διέδωσαν τα ανθισμένα φυτά στη Κίνα και Ιαπωνία. Ακόμη και αν η ιστορία δεν είναι απόλυτα αληθής, εμείς είμαστε ευγνώμονες, στους λαούς της Ασίας που μας γνώρισαν έστω και αργά – το 1750 μ. Χ. – το υπέροχο αυτό διακοσμητικό φυτό.

Το φυτό έχει σχήμα οβάλ, πυραμοειδές και το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα 12 μέτρα, όταν αναπτύσσεται ελεύθερα. Έχει σκληρό πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα και από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο παράγει λευκά, ροζ, κόκκινα και δίχρωμα, μονά, ημίδιπλα ή διπλά άνθη σε ποικιλία σχημάτων και μεγεθών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα καλλιέργειας της καμέλιας που θα αντιμετωπίσετε είναι ότι αγαπά τα όξινα εδάφη που στη χωρά μας είναι σπάνια. Συνήθως έχουμε ασβεστολιθικά, άρα αλκαλικά χώματα, περιβάλλον στο όποιο το θαυμάσιο αυτό φυτό δεν μπορεί να επιβιώσει καν. Για το λόγο αυτό οι θαυμαστές της την καλλιεργούν σε γλάστρες με καστανόχωμα, που της προσφέρει το απαραίτητο όξινο περιβάλλον.

Χρησιμοποιούμε λοιπόν μια άνετη, αλλά όχι πολύ μεγάλη γλάστρα και την γεμίζουμε με πλούσιο χώμα όξινου PH. Το καστανόχωμα είναι ένα από τα καλύτερα αλλά φροντίστε να είναι καθαρό χώμα, για να μπορέσετε να την καλλιεργήσετε χωρίς προβλήματα.

Πότισμα
Μην αφήσετε το χώμα να ξεραθεί ποτέ! Το φυτό αυτό προτιμά την ελαφριά υγρασία και ασφυκτιά όταν το χώμα στις ρίζες του στερεύει. Προσοχή όμως στο υπερβολικό πότισμα, της αρέσει το νερό, αλλά δεν θέλει να λιμνάζει στα …..πόδια της. Για μια καλή ανθοφορία η ποσότητα του νερού θα πρέπει να είναι η ίδια χειμώνα – καλοκαίρι, ενώ το ράντισμα και το ξέπλυμα των φύλλων με νερό είναι απαραίτητο, εκτός από την περίοδο της ανθοφορίας.

Θέση
Δεν αγαπά τα σημεία που τα βλέπει ο ήλιος όλη μέρα, είναι φυτό που προτιμά τα σκιερά μέρη. Χρειάζεται το ηλιακό φως, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή μαζί της. Μια ιδανική θέση για την καμέλια στον κήπο είναι κάτω από δέντρα, ειδικά πεύκα την ευχαριστεί ιδιαίτερα, μια και οι πευκοβελόνες που πέφτουν εξασφαλίζουν ένα υπέροχο κάλυμμα προστασίας των ριζών τους. Όπου όμως και αν την τοποθετήσετε φροντίστε να μην την χτυπά ο πρωινός ήλιος, της κάνει πολύ κακό, ιδιαίτερα όταν έχει μπουμπούκια, τα μαυρίζει και τα ρίχνει.

Σαν φυτό αγαπά την δροσιά, γι αυτό έξαλλου ανθίζει το χειμώνα, σε θερμοκρασίες 5-15 C. Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες όχι μόνο δεν ανθοφορεί , αλλά τίθεται και θέμα επιβίωσης της.

Λίπανση
Η λίπανση της είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Αν την λιπάνετε μια φορά το χρόνο, μετά την ανθοφορία με λίπασμα ειδικό για καμέλιες, το φυτό θα είναι ευχαριστημένο και θα ευδοκιμήσει.

Μεταφυτέψτε την κάθε 4-5 χρόνια, σε μια λίγο μεγαλύτερη γλάστρα. Η μεταφύτευση είναι εύκολη, γιατί οι ρίζες της γίνονται μια μπάλα και δε θα σας δυσκολέψει. Δεν χρειάζεται κλάδεμα, εκτός και αν υπάρχουν αρρωστα, σπασμένα ή ενοχλητικά κλαδιά. Όσο για τον πολλαπλασιασμό της γίνεται με μοσχεύματα, που δυσκολεύει ακόμη και τους ειδικούς του Πηλίου.

kipostexni.blogspot.com