Λουτρά Πόζαρ: Θεραπεία και χαλάρωση

Image placeholder
Στα Λουτρά Πόζαρ θα ζήσετε μια εμπειρία που συνδυάζει ευεξία, χαλάρωση και περιήγηση σε μιας σπάνιας φυσικής ομορφιάς περιοχή.

Οι ιαματικές πηγές δεν είναι μόνο για όσους θέλουν να θεραπευτούν από κάτι αλλά αποτελούν μυστικό ευζωίας που μπορούν να απολαύσουν όλοι. Την ευεργετικότητα των υπόγειων υδάτων για την ψυχή και το σώμα είχαν παρατηρήσει οι αρχαίοι Έλληνες ήδη από τα ομηρικά χρόνια. Θεωρούσαν τις θερμές πηγές μυστηριώδεις θεότητες που πρόσφεραν απλόχερα αναζωογόνηση, ψυχική ηρεμία και πνευματική αφύπνιση, και θεράπευαν τους... μυημένους.

Η περιοχή των Λουτρών της Αριδαίας (Λουτρά Πόζαρ) βρίσκεται στο Ν. Πέλλας, στους πρόποδες του όρους Βόρας ή Καϊμακτσαλάν, 30 χλμ. από την Έδεσσα, 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 550 χλμ. από την Αθήνα.

Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνά, σε υψόμετρο 360-390μ. όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους.

Δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, όπου θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μία μεγάλη ανοικτή πισίνα με βάθος 1-2,8μ. η οποία τροφοδοτείται με ζεστό και κρύο νερό της περιοχής και πισίνες σε κλειστές εγκαταστάσεις.

Επίσης υπάρχουν jacuzzi και spa σε ξεχωριστά δωμάτια η χωρητικότητα των οποίων είναι για ένα ή δύο άτομα.

Εκτός από τα λουτρά μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε και τα ακόλουθα :

Το φαράγγι των Λουτρών

Το φαράγγι εκτείνεται από τα Ελληνικά σύνορα μέχρι τα Λουτρά σε μιας μοναδικού κάλλους περιοχή, με πλούσια άγρια και παρθένα βλάστηση και καταρράκτες. Πλακόστρωτα μονοπάτια, πεζούλια αλλά και δρομάκια, εκτείνονται παράλληλα με τον θερμοπόταμο με ζεστό νερό, αλλά και με το ποτάμι με το παγωμένο, γάργαρο νερό.

Ειδικά διαμορφωμένες ξύλινες γέφυρες βοηθούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τα ορειβατικά μονοπάτια αλλά και να φτάσει στα σπήλαια.

To Σπηλαιόπαρκο Αλμωπίας
Το Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας είναι το πρώτο και μοναδικό σπηλαιολογικό πάρκο στην Ελλάδα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Λουτράκι και εντός των ορίων των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών.

Περίπου 15 σπήλαια και έγκοιλα έχουν καταγραφεί και ερευνηθεί από το 1990 μέχρι σήμερα. Από αυτά τα σπήλαια, το Βάραθρο έχει αναδειχθεί τουριστικά και είναι επισκέψιμο, η Αρκουδοσπηλιά έχει παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, το Σπήλαιο των Ανταρτών έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ τα υπόλοιπα παρουσιάζουν ποικίλο, αλλά μικρότερο ενδιαφέρον.

Το Μαύρο Δάσος
Το Μαύρο Δάσος εκτείνεται στην ανατολική πλευρά του όρους Βόρας. Η πρόσβαση στο δάσος είναι δυνατή είτε ακολουθώντας τη διαδρομή που έχει ως αφετηρία το χωριό Όρμα είτε εκείνη που ξεκινά από το χωριό Μεγαπλάτανος, μέσω Σαρακηνών.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Αλέξανδρος επέλεξε ξυλεία από το Μαύρο Δάσος για να κατασκευάσει τις σάρισες, δόρατα μήκους 6 μέτρων, και να εξοπλίσει τη Μακεδονική Φάλαγγα.

Στο Μαύρο Δάσος η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή, τόσο που τα θεόρατα πεύκα και οι οξιές εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου να εισχωρήσουν ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι το δάσος απέκτησε μια μοναδική και άγρια ομορφιά που το καθιστά επιβλητικό και μυστηριώδες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν
Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν απέχει 37 χλμ. από το Λουτράκι Αριδαίας και βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο συγκριτικά με τα υπόλοιπα κέντρα στην Ελλάδα. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του κέντρου εκτείνονται από τα 2.018μ. έως τα 2480μ.

Σε υψόμετρο 2.524μ. βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Εκεί μπορεί να δει ο επισκέπτης το μνημείο των Σέρβων πεσόντων του Α Παγκοσμίου πολέμου και το οστεοφυλάκιο.