ΠΙΡΟΣΚΙ Πατάτας. Μία Αυθεντική ποντιακή συνταγή..

Image placeholder

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη :
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά ξερή μαγιά
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 φλυτζανια χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση :
6 πατάτες βρασμένες και πολτοποιημενες
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κανονικό ψιλοκομμένο
3 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μισό από το αλεύρι και τη μαγιά διαλυμενη στο νερό με τη ζάχαρη. Αφήνουμε τη μαγιά λιγάκι να φουσκώσει και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο, το λάδι και το αλάτι και ζυμώνουμε, έως ότου γίνουν ομοιόμορφη ζύμη.

Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να χρυσισει. Σοτάρουμε τον πουρέ πατάτας για 5′ ανακατεύοντας, προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2′-3′ ακόμα και κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες, τις ανοίγουμε με τη παλάμη μας σε φύλλα, βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά από τη γέμιση και τα κλείνουμε φέρνοντας προς τα μέσα τις άκρες τους για να καλυφθεί η γέμιση. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα πιροσκί λίγα λίγα μέχρι να χρυσίσουν.

Βγάζουμε τα πιροσκί με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
xrysessyntages.gr