Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου

Image placeholder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H στρελίτσια ή στερλίτσια είναι αειθαλές καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά πορτοκαλί-μπλε άνθη που θυμίζουν ράμφος παραδείσιου πουλιού. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η στερλίτσια χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος τα δύο μέτρα. Διαθέτει μεγάλα, στενόμακρα καταπράσινα φύλλα, ωοειδούς σχήματος, με πολύ μακρύ μίσχο.

Η στρελίτσια προτιμά εδάφη γόνιμα, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις για να δώσει την πλούσια ανθοφορία της. Η στρελίτσια φυτεύεται συχνά σε βραχόκηπους, αλλά και σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι σχετικά ανθεκτική στην αλατότητα. Πάντως, είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους βοριάδες και γι’ αυτό καλό είναι να της εξασφαλίζουμε προφυλαγμένη θέση.


H στερλίτσια έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα και χρειάζεται να την ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, και δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Είναι φυτό μέτρια απαιτητικό σε λίπανση και θα χρειαστεί προσθήκη λιπάσματος κάθε δυο μήνες την άνοιξη και το καλοκαίρι και μια φορά στις αρχές του το φθινόπωρου. Είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε τα ξεραμένα άνθη και φύλλα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη νέων λουλουδιών της στερλίτσιας, ενώ θα χρειαστεί διαίρεση των ριζωμάτων της όταν έχουν πυκνώσει πολύ στη γλάστρα.
 
Τα άνθη της στρελίτσιας εμφανίζονται την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και ένα μήνα κομμένα στο βάζο.

mistikakipou.gr