Πάπυρος

Image placeholder

Με καταγωγή από ημιτροπικά κλίματα, ο πάπυρος προτιμά μέρη ημισκιερά ή με πλήρη ηλιοφάνεια. Χρησιμοποιείται ως φυτό εσωτερικού χώρου, κυρίως σε σημεία με πολλή υγρασία, όπως το μπάνιο και συνδυάζεται αρμονικά με το μπαμπού.

Φύεται σε μέρη με αρκετή υγρασία και δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την αντοχή του στο κρύο ή στους παγετούς. Είναι ένα εύρωστο φυτό που φτάνει τα 4 με 5 μέτρα ύψος. Αναπτύσσεται από ξυλώδη ριζώματα, απ' όπου εκφύονται δέσμες βλαστών, οι οποίοι φέρουν στην κορυφή τους συστάδα λεπτών πράσινων λωρίδων. Τα λουλούδια  - σε χρώμα σχεδόν καφετί - εμφανίζονται στην άκρη τους στο τέλος του καλοκαιριού και στη συνέχεια μετασχηματίζονται σε καφέ καρπούς. Τα νεότερα τμήματα του ριζώματος καλύπτονται από κοκκινωπές τριγωνικές διαβαθμίσεις, που αποτελούν τη λιγοστή φυλλωσιά τους.

Αν και είναι ενδημικό σε λίμνες και έλη, για εμπορικούς πλέον λόγους καλλιεργείται πια ως υδρόβιο διακοσμητικό φυτό σε περιοχές όπου δεν έχει κρύο και παγετούς (Αίγυπτος, Σουδάν κ.α.).

Διαστάσεις : Φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα.

Πότισμα: θέλει πολύ νερό και συχνά. Δηλαδή, όταν βυθίζουμε το δάχτυλο μας στο χώμα, να είναι πάντοτε υγρό.

Λίπανση: Την άνοιξη χρησιμοποιούμε κάποιο υγρό πλήρες λίπασμα (με όλα τα κύρια θρεπτικά στοιχεία) που βρίσκουμε στα καταστήματα αγροτικών ειδών.

fytokomia.gr