Ποκαχόντας (1595 – 1617)

Image placeholder
Η Ποκαχόντας ήταν κόρη του αρχηγού της ινδιάνικης φυλής Powhatan, που έδρευε στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Τον Μάιο του 1607, περίπου 100 Άγγλοι άποικοι εγκαταστάθηκαν κατά μήκος του ποταμού Τζέιμς στη Βιρτζίνια και ίδρυσαν το Τζέιμσταουν, την πρώτη μόνιμη αγγλική αποικία στην Αμερική. Στην πορεία, ωστόσο, πολλοί πέθαναν από την πείνα, τις αρρώστιες και τις επιθέσεις των Ινδιάνων μέχρι που βρήκαν τον σωτήρα τους στο πρόσωπο του 27χρονου Βρετανού τυχοδιώκτη Τζον Σμιθ, ο οποίος διηύθυνε τις προσπάθειες επιβίωσης και χαρτογράφησε την περιοχή. Σε μία από τις εξερευνήσεις του στον ποταμό Τσικαχόμινι το Δεκέμβριο του 1607, ο Σμιθ και δύο ακόμα άποικοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι από πολεμιστές Powhatan.

Εκείνη την περίοδο η συμμαχία των Powhatan αποτελούνταν από περίπου 30 φυλές με επικεφαλής τον Αρχηγό Wahunsonacock, γνωστό ως Αρχηγό Powhatan στους Άγγλους. Οι σύντροφοι του Σμιθ δολοφονήθηκαν αλλά ο ίδιος γλίτωσε και απελευθερώθηκε έπειτα από τη δραματική μεσολάβηση της κόρης του αρχηγού Powhatan, της 13χρονης Ποκαχόντας. Το πραγματικό της όνομα ήταν Matoaka, αλλά το Ποκαχόντας ήταν το υποκοριστικό της το οποίο σήμαινε «η παιχνιδιάρα» και «η αγαπημένη μου κόρη».

Το 1608 ο Σμιθ έγινε πρόεδρος του Τζέιμσταουν αλλά η αποικία συνέχισε να υποφέρει. Μια πυρκαγιά που ξεκίνησε κατά λάθος κατέστρεψε το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης ενώ οι ασθένειες, η πείνα και οι επιθέσεις των Ινδιάνων συνεχίζονταν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ποκαχόντας επισκεπτόταν συχνά το Τζέιμσταουν ως απεσταλμένη του πατέρα της, μερικές φορές φέρνοντας φαγητό μαζί της, ως δώρο και βοήθεια απέναντι στους πληγέντες αποίκους. Το 1609 ο Σμιθ τραυματίστηκε σοβαρά από μια φωτιά στο σακίδιο πυρίτιδας που κουβαλούσε και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αγγλία.

Μετά την αναχώρηση του Σμιθ τα πράγματα χειροτέρεψαν με τις επιθέσεις των Powhatan να επιδεινώνονται και τους περισσότερους αποίκους να πεθαίνουν το χειμώνα του 1609-10. Το Τζέιμσταουν επρόκειτο να εγκαταλειφθεί, μέχρι που ο Βαρόνος De La Warr, γνωστός και ως Delaware, έφτασε στην περιοχή τον Ιούνιο του 1610 με εφόδια και ξανάχτισε την αποικία -έκτοτε η περιοχή ονομάστηκε Delaware. Μαζί του ήρθε και ο Τζον Ρολφ, ο οποίος δύο χρόνια αργότερα καλλιέργησε την πρώτη φυτεία καπνού στην αποικία, συστήνοντας μια επιτυχημένη πηγή βιοπορισμού η οποία θα είχε στην πορεία πολύ μεγάλη σημασία για τη Βιρτζίνια, ακόμα και μέχρι σήμερα.

Την άνοιξη του 1613, ο Άγγλος καπετάνιος Σάμιουελ Άργκαλ κράτησε όμηρο την Ποκαχόντας για να διαπραγματευτεί μια μόνιμη ειρήνη με τον πατέρα της. Την έφερε στο Τζέιμσταουν και την έθεσε υπό την κηδεμονία του Σερ Τόμας Γκέιτς, του στρατάρχη της Βιρτζίνια. Ο Γκέις συμπεριφέρθηκε στην Ποκαχόντας σαν να ήταν τιμώμενη καλεσμένη του και όχι αιχμάλωτη, ενθαρρύνοντάς την να μάθει τη γλώσσα και τα αγγλικά ήθη και έθιμα. Λίγο αργότερα η Ινδιάνα πριγκίπισσα ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και βαφτίστηκε Λαίδη Ρεβέκκα. Οι Powhatan τελικά συμφώνησαν στους όρους για την απελευθέρωσή της, μέχρι τότε όμως η Ποκαχόντας είχε ήδη ερωτευτεί τον Τζον Ρολφ. Στις 5 Απριλίου του 1614, η Ποκαχόντας και ο Ρολφ παντρεύτηκαν με τις ευλογίες του Αρχηγού Powhatan και του Κυβερνήτη της Βιρτζίνια.

Ο γάμος τους έφερε μόνιμη ειρήνη ανάμεσα στους Άγγλους αποικιοκράτες και τους Powhatan και το 1615 η Ποκαχόντας έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, τον μικρό Τόμας. Το 1616 το ζευγάρι επέστρεψε στην Αγγλία, όπου και η Ινδιάνα Πριγκίπισσα, όπως την αποκαλούσαν, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους της ανώτερης βρετανικής κοινωνικής τάξης και παρουσιάστηκε στην αυλή του Βασιλιά Τζέιμς του Πρώτου. Τον Μάρτιο του 1617 Ποκαχόντας και Ρολφ ετοιμάζονταν να γυρίσουν στη Βιρτζίνια, μια μέρα πριν το ταξίδι τους όμως η Ποκαχόντας πέθανε, πιθανότατα από ευλογιά. Θάφτηκε στην εκκλησία της ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο Gravesend της Αγγλίας.

Πηγή : www.huffingtonpost.gr