Λάουρα Μπάσι (1711-1778)

Image placeholder
Το 17ο με 18ο αιώνα, εποχή όπου στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να παρακολουθήσουν μαθήματα στο πανεπιστήμιο ούτε να επισκέπτονται εργαστήρια, πόσο μάλλον να διδάξουν, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια πανεπιστημίου στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τη Λάουρα Μπάσι, μια Ιταλίδα, γόνος εύπορης οικογένειας, η οποία κατάφερε σε ηλικία μόλις είκοσι ενός ετών, να ξεκινήσει να διδάσκει φυσική στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ενώ το 1776 έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στην Ευρώπη.

Επί σαράντα ολόκληρα χρόνια κατέβαλλε κοπιώδεις προσπάθειες με σκοπό να βελτιώσει τη θέση της, όχι τόσο για να επωφεληθεί η ίδια όσο για να βελτιωθεί συνολικά η κατάσταση και για τις υπόλοιπες γυναίκες διανοούμενες.

H Λάουρα Μπάσι ήταν μια εξαιρετικά έξυπνη γυναίκα. Ελάχιστα από τα κείμενα της διδασκαλίας της (τέσσερις μελέτες φυσικής για αέρια και τα υγρά σώματα) έχουν διασωθεί και συνεπώς παρ ότι έγινε διάσημη σε ολόκληρη την Ευρώπη ως καθηγήτρια και πειραματίστρια, σήμερα δεν γνωρίζουμε πολλά για το έργο της.

Η Λάουρα Μπάσι ήταν εκείνη που διέσωσε αρχικά και βελτίωσε τελικά την επιστημονική υπόληψη της Ιταλίας (η όποια φαινόταν να μένει πίσω από την Αγγλία και Γαλλία στο επιστημονικό πεδίο) με τις περίφημες διαλέξεις της πάνω στον Νεύτωνα.

Παρόλο που αποτέλεσε το σύμβολο της Μπολόνια και της γυναικείας χειραφέτησης, δεν είχε την ίδια αντιμετώπιση που είχαν οι άνδρες καθηγητές. Πληρωνόταν λιγότερο, δίδασκε λιγότερες ώρες και όλοι θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να βρίσκεται στο σπίτι με τα παιδιά.

Όταν το 1772, πέθανε ο καθηγητής θεωρητικής φυσικής, η Λάουρα Μπάσι έκανε αίτηση για τη θέση που χήρεψε και τελικά την κέρδισε μετά από τέσσερα χρόνια έντονης δικαστικής διαμάχης.

Με τους αγώνες της πέτυχε ίσως περισσότερα απ ότι έπρεπε, καθώς το συντηρητικό ανδρικό κατεστημένο, όταν αντιλήφθηκε το πλήθος των κανόνων που είχε αλλάξει η Λάουρα Μπάσι, αποφάσισε να μην ξανακάνει έκτοτε γυναίκες δεκτές στο πανεπιστήμιο.

Πηγή : www.voicenews.gr